Nytt

Innenriksministrene i Frankrike, Tyskland og Italia vil ha retningslinjer for hjelpeorganisasjoner som i praksis driver regulær taxi-service for migranter i Middelhavet.

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière, Frankrikes innenriksminister Gerard Collomb og FNs migrasjonsminister Dimitris Avramopoulos møtte Italias innenriksminister Marco Minniti i Paris etter at regjeringen i Roma varslet at de vil stenge havnene sine for fartøy med migranter om ikke EU-landene tilbyr mer hjelp.

De europeiske ministrene sa mandag at de blant annet er enige om å utforme et sett med retningslinjer for organisasjoner som opererer båter i Middelhavet.

Ministrene ble også enige om å se på hva slags tiltak som kan iverksettes for å hjelpe kystvakten i Libya, og hvordan de kan hjelpe FN med å etablere flere migrantleirer i landet. Planene skal presentres for EUs medlemsland i løpet av uken.

Minniti har bedt flere land åpne havnene sine for migranter som plukkes opp av skip fra EUs grensestyrke Frontex og andre redningsfartøy i Middelhavet.

Det NTB hopper over, men som AFP rapporterer, er at de tre landene også foreslår bedre ordninger for retur av migranter:

Their plan, to be presented to all 28 members of the EU at the end of the week, would also suggest ways of improving the process of returning economic migrants to their countries.

Hittil i år har over 83.000 migranter kommet til Italia, en økning på nærmere 20 prosent fra samme periode i fjor.