81 migranter i en gummibåt er i ferd med å bli plukket opp av det norske skipet «Ocean Viking», som drives av NGO-ene SOS Méditerranée og Leger Uten Grenser, i Middelhavet den 11. august 2019. Foto: Anne Chano / AFP / Scanpix.

EUs innenriksministermøte i Luxembourg tirsdag lyktes ikke i noen formell stadfestelse av intensjonsavtalen om fordeling av båtmigranter som Frankrike, Tyskland, Italia og Malta fremforhandlet under et møte på Malta den 23. september.

Det melder den tyske internasjonale allmennkringkasteren Deutsche Welle (DW).

I tiden etter møtet på Malta har politiske signaler fra Frankrike tydet på at ti land skal ha vært rede til å bli med på fordelingen av migranter som plukkes opp i Middelhavet av statlige skip eller NGO-skip, etter at Frankrike og Tyskland hadde erklært seg rede til å ta ansvaret for hver sin fjerdedel av migrantene.

Men ved Luxembourg-møtets slutt var ingen slik politisk enighet på plass. Det kan dermed se ut til at hele planen med fordeling av båtmigranter som får lov til å gå i land på Malta eller i Italia, faller i fisk.

Skepsisen til å gjøre en fordelingsplan til en permanent og forpliktende ordning, ser ut til å være stor:

Still, only 12 countries said they would be willing to accept rescued migrants on a case-by-case basis, and only after a number of further technical issues were resolved.

Finland, which is currently at the helm of the European Council’s rotating presidency, was also unable to orchestrate a breakthrough. Finland is just as disinterested in participating in a binding quota system as Austria and Luxembourg.

Den manglende entusiasmen i resten av EU får også Frankrike til å bakke ut:

Thus, it remains unclear which migrants and asylum-seekers in Italy and Malta are to be distributed to other countries. France and the Netherlands say they are only willing to take in those people with a clear case for asylum or those with refugee status.

But Italy’s interior minister, Luciana Lamorgese, insisted that all migrants must be entered into the distribution system and that their right to asylum must be resolved in destination countries.

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer advarer mot de mulige konsekvensene av manglende enighet:

«If we leave all the countries on the EU’s exterior border on their own, we will never come up with a common European asylum policy,» he said, warning that this could lead to a repeat of 2015, which saw a flood of migrants overwhelm the EU.

Den nye italienske regjeringen hadde presentert Malta-møtet som en triumf, men ser nå at dette ikke går som planlagt. Dermed reises spørsmålet om hva Italia gjør neste gang et NGO-skip ber om en sikker havn der til lands.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.