Italias innenriksminister Matteo Salvini og Frankrikes president Emmanuel Macron. Fotografier: Emmi Korhonen og Philippe Wojazer / Reuters / Scanpix.

Under et uformelt møte i Paris mandag ble 14 EU-land enige om planer for et mer effektivt system til fordeling av migranter som blir plukket opp av NGO-er i Middelhavet. Det tas sikte på en endelig avtale under et møte på Malta i september.

Ifølge Frankrikes president Emmanuel Macron lovet åtte av landene – Frankrike, Tyskland, Finland, Luxembourg, Portugal, Litauen, Kroatia og Irland – at de ville ta aktivt del i planene, melder den franske internasjonale kringkasteren Radio France Internationale (RFI).

«The haggling about emergency rescue in the Mediterranean must finally end,» said German Foreign Minister Heiko Maas in Paris. «It is really necessary that we manage to put together a coalition of those who are prepared to help, and I think we came a step closer to that today.»

Møtet i Paris ble boikottet av den italienske innenriksminister Matteo Salvini, og Italia, som ikke er med på avtalen, var kun representert ved embedsverket.

Macron hyller den oppnådde enigheten i Paris, og sier han er sikker på at den skisserte «solidaritetsmekanismen» vil lykkes. Den franske presidenten kritiserer også Salvini for hans «uberettigede» uteblivelse fra møtet.

La Repubblica siterer Macron:

«Vi må respektere de humanitære reglene og internasjonal maritim lov. Når et skip forlater Libyas territorialfarvann og befinner seg i internasjonalt farvann med flyktninger ombord, må det finne tilflukt i nærmeste havn. Det er en juridisk og praktisk nødvendighet. Man kan ikke utsette menn og kvinner i en sårbar situasjon for risiko», sa Macron i Paris. «Frankrikes pliktfølelse overfor en effektiv politikk som respekterer våre prinsipper, er total. Vi må ikke la populismen vinne frem noen steder.»

Salvini mener på sin side at det var formelt galt å avholde møtet i Paris etter innenriksministermøtet i Helsinki i forrige uke, også i lys av at Finland i øyeblikket har EU-presidentskapet. Innenriksministeren avviser den fransk-tyske aksen med følge i kjent stil: Italia tar ikke ordrer fra noen. Hvis Macron vil snakke om migranter, kan han komme til Roma, sier Salvini.

Ifølge RFI sier Macron at det vil bli «dialog» med NGO-ene som er involvert i søk- og redningsarbeid i Middelhavet.

This will take place under the aegis of IOM, UNHCR and the European Commission.

Norges regjering forholder seg derimot passiv, formodentlig i påvente av hva EU og FN bestemmer, uten å innta noen mer aktiv rolle idet det norskregistrerte skipet «Ocean Viking» er på vei inn i begivenhetenes sentrum.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.