Migranter befinner seg ombord på skipet «Sea Watch 3» utenfor kysten av Sicilia den 27. januar 2019. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

Etter et krisemøte om Sea Watch-affæren mellom europeiske toppolitikere bak lukkede dører i Nicosia har Tyskland, Frankrike, Portugal, Romania og Malta blitt enige om å dele ansvaret for de 47 migrantene ombord på «Sea Watch 3».

Det nederlandskregistrerte fartøyet som drives av den tyske NGO-en, ligger fremdeles for anker utenfor havnen i Siracusa på Sicilia, hvor Italias regjering i tråd med sin strenge linje overfor båtmigranter i nærmere en uke har nektet ilandstigning av personene ombord. Men med denne enigheten på bordet er det sannsynligvis snakk om kort tid før oppholdet på sjøen er over.

Det var Portugals statsminister Antonio Costa som brakte nyheten om avtalen, skriver Corriere della Sera.

Stemningen på Nicosia var iskald mellom Italias statsminister Giuseppe Conte og Frankrikes president Emmanuel Macron, rapporterer Milano-avisen.

Det behøves en ny modell og en effektiv samarbeidspolitikk når det gjelder Afrika, sier Conte, som legger til at «Europa hele tiden risikerer å implodere».

Innenriksminister Matteo Salvini er fornøyd med utfallet, skriver Torino-avisen La Stampa. Dette viser at vår linje betaler seg, sier han.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.