En jente hever en parole som lyder «Vi er imot rasisme, vi vil dele landet vårt med andre» under en demonstrasjon i Siracusa den 26. januar 2019 med krav om at migrantene på «Sea Watch 3» får gå i land. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

Migrantene ombord på NGO-skipet «Sea Watch 3» vil bli fordelt mellom sju land, og ikke fem land som tidligere kunngjort. Foruten Frankrike, Tyskland, Portugal, Romania og Malta vil også Luxembourg og Italia ta ansvaret for noen av de 47 personene det gjelder, opplyser Italias statsminister Giuseppe Conte onsdag.

Det nederlandskregistrerte fartøyet vil begi seg fra Siracusa til Catania på Sicilia, hvor migrantene om ikke lenge ventes å få tillatelse til ilandstigning, melder La Repubblica. Men før den korte turen må en teknisk feil med skipet utbedres. Migrantene vil dermed sannsynligvis nå Catania natten mellom onsdag og torsdag.

Gitt at Italia har akseptert å ta hånd om noen av migrantene, har prosessen med andre ord endt opp med å slå en liten sprekk i den hittil nokså kompakte muren mot ilandstigning av migranter fra NGO-skip som den sittende regjeringen har bygget.

Innenriksminister Matteo Salvini forsøker likevel å se det positive i situasjonen: Når andre europeiske land har sett seg nødt til å ta sin del av ansvaret, er målet nådd, mener Salvini, som sier han ville ha gjort alt om igjen på samme måte som med «Sea Watch 3» og «Diciotti», og minner om at den tyske NGO-en skal etterforskes av italienske påtalemyndigheter

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.