Migranter befinner seg på dekket på «Sea Watch-3» i Maltas søk- og redningssone i Middelhavet den 19. oktober 2021. Foto: Valeria Mongelli / AP / NTB.

Mens EU-toppene diskuterer migrasjon, grensekontroller, klima og unionens indre rettsorden, fortsetter migrantstrømmen fra det afrikanske kontinentet i retning Europa ufortrødent.

Lørdag fikk skipet «Sea Watch 3» tilhørende den tyske NGO-en Sea-Watch legge til kai i Pozzallo på Sicilia med 406 migranter ombord, som dagene i forveien var blitt plukket opp i det sentrale Middelhavet i sju forskjellige operasjoner 17. og 18. oktober.

En av operasjonene gjaldt en synkeferdig gummibåt, og det er uklart om alle som var i den, overlevde, skriver La Stampa.

Torino-avisen skriver også at skipet «Aita Mari», som drives av den baskiske NGO-en Salvamento Maritimo Humanitario, med italienske myndigheters tillatelse har fått legge til kai i Trapani på den italienske øya med 105 migranter ombord.

Omtrent samtidig oppdaget det italienske finans- og tollpolitiet Guardia di Finanza (GdF) en seilbåt med 77 migranter (12 syrere og 65 egyptere) ombord utenfor Capo di Leuca på spissen av den italienske støvelens hæl.

En større (330 migranter) og seks mindre, uavhengige ilandstigninger har også nylig funnet sted i regionen Calabria, nederst på tåspissen av Italias fastland.

NGO-en Alarm Phone melder også om migrantbåter i vanskeligheter som ikke har fått assistanse hverken av myndigheter eller NGO-er til havs.

I mellomtiden har det norske skipet «Geo Barents», som drives av NGO-en Leger uten grenser, de siste dagene plukket opp i alt 296 migranter i Middelhavet.

Med Luciana Lamorgese som innenriksminister får alle lov til å gå i land i Italia, kommenterer hennes forgjenger som statsråd, Lega-leder Matteo Salvini. Selv står han i disse dager tiltalt for frihetsberøvelse og maktmisbruk ved domstolen i Palermo, etter at han som innenriksminister i seks dager hindret en ilandstigning i Italia av 147 migranter i 2019.

Ledsaget av sin advokat Giulia BOngiorno snakker Matteo Salvini med pressen utenfor domstolen i Palermo den 23. oktober 2021. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB.

Samtidig tar pave Frans til orde for større gjestfrihet mot migranter som forsøker å ta sjøveien til Europa. Under Angelus-bønnen i Vatikanet søndag formante han det internasjonale samfunnet om å gi migrantene mer hjelp, og forhindre at de blir sendt tilbake til Libya. «Vi har alle ansvar for våre brødre og søstre som i altfor mange år har vært ofre for en alvorlig situasjon, og vi ber for dem i stillhet», sa paven.

I likhet med Italias statsminister Mario Draghi tok også paven til orde for legale migrasjonskanaler, opplyser det italienske nyhetsbyrået Agenzia Giornalistica Italia (AGI).

Pave Frans holder Angelus-bønn fra et vindu på kontoret hans som venter mot Petersplassen den 24. oktober 2021. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.