Foto: Hermine Poschmann / Misson-Lifeline / Reuters / Scanpix.

 

Det nederlandsk­registrerte migrantskipet «Lifeline», som på det sjette døgnet har ligget i det sentrale Middelhavet med 234 migranter ombord, får ennå ikke legge til kai på Malta, slik Italias statsminister Giuseppe Conte kunngjorde tirsdag.

Årsaken til dette er ifølge Maltas statsminister Joseph Muscat at Tyskland ikke har gitt samtykke til den fremforhandlede planen om fordelingen av migrantene, skriver La Repubblica.

Italia, Malta, Frankrike, Spania og Portugal har så langt gitt tilsagn om at de vil ta hver sin del, men Tyskland nøler. Den innenrikspolitiske striden mellom statsminister Angela Merkel og innenriksminister Horst Seehofer må forventes å spille en rolle i så måte. Rykter omtalt av Corriere della Sera sier at det er Seehofer personlig som har satt seg på bakbena.

Samtidig retter skipets kaptein Carl Peter Reisch en appell til maltesiske myndigheter om at migrantene må få komme i land. Flere ombord er sjøsyke, meddeler kapteinen.

Roma-avisen skriver også at forhandlingene som endte med at Malta åpnet for å ta imot skipet, ble fremforhandlet i hemmelighet mandag kveld under et halvannen time langt møte mellom Frankrikes president Emmanuel Macron og Italias statsminister Giuseppe Conte rett før Macrons offisielle besøk i Vatikanet.

At Tyskland ikke var med på notene kan også tenkes å være en av årsakene til at Tyskland trenerer. Gjorde Frankrike og Italia regning uten vert?

Svarteperspillet mellom landene i Europa tar tilsynelatende aldri slutt. Afrika værer Europas svakhet. Det er ikke nødvendig å spille splitt og hersk. Europeerne er splittet i utgangspunktet.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.