Skipet «Ocean Viking». Foto: Anthony Jean / SOS Mediterranée / Twitter.

Italias stats­minister Giuseppe Conte har torsdag kunngjort at flere EU-land er blitt enige om å ta imot migrantene ombord på det norsk­registrerte NGO-skipet «Ocean Viking», melder Reuters.

La Repubblica skriver:

Regjeringen er optimistisk hva angår saken med Ocean Viking – skipet som drives av Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée – og fordelingen av migranter i sin alminnelighet. «Når det gjelder Ocean Viking har det vært en sterk europeisk tilslutning til fordelings­mekanismen som timene i forveien er blitt aktivert av Italia», heter det i en note fra stats­ministerens kontor som ble utdelt etter regjerings­møtet.

«Ocean Viking» befinner seg fremdeles mellom Malta og Lampedusa i Middelhavet med over 80 migranter ombord, og har ennå ikke fått tildelt en havn.

Men i lys av den italienske kunn­gjøringen samt det politiske presset fra EU-parlamentets president David Sassoli og PD-leder Nicola Zingaretti, ligger alt til rette for at migrantene på NGO-skipet om ikke lenge vil få gå i land i Italia eller på Malta.

Denne utviklingen i «Ocean Viking»-affæren synes å være et første eksempel på mekanismen skissert i den hemmelige planen som er blitt utarbeidet av Frankrike, Tyskland, Italia og Malta.

Dermed tyder det meste på at den nye italienske regjeringen vil gjøre en kraftig liberalisering av migrasjons­politikken. Imidlertid ser den i det lange løp først og fremst ut til å få konsekvenser for resten av Europa.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂