Skipene «Ocean Viking» og «Alan Kurdi». Fotografier: Ingenito / EPA og Sea-Eye / Reuters – begge via Scanpix.

EU-kommisjonen har igangsatt en prosedyre for fordeling av de 121 migrantene som i øyeblikket befinner seg ombord på «Ocean Viking» og «Alan Kurdi», og som en konsekvens av dette har Italias innenriksdepartement besluttet å tilby migrantene på de to NGO-skipene en trygg havn i henholdsvis Pozzallo og Messina, begge på Sicilia.

Det melder det italienske nyhetsbyrået ADN Kronos.

«Noen land», herunder Tyskland og Frankrike, har sagt seg villige til å ta imot hver sine deler av migrantene, opplyser det italienske innenriksdepartementet.

Akkurat som ved de foregående ilandstigningene viser Italia til intensjonsavtalen for fordeling av migranter Frankrike, Tyskland, Italia og Malta ble enige om på Malta den 23. september. Til tross for at denne ikke ble stadfestet ved EUs innenrksministermøte i Luxembourg den 8. oktober, forsøker altså Italia å gjøre den til et politisk instrument i EU-sammenheng.

Foto: Cosimo Martemucci / Zuma Press / Scanpix.

I en kommentar til beslutningen om å tilby havner på Sicilia sier Italias tidligere innenriksminister Matteo Salvini at «det å holde havnene åpne for alle NGO-ene er galskap, eller rettere sagt medskyldighet», skriver ADN Kronos.

En nylig kjennelse fra den italienske spesialdomstolen for statsråder som fastslår at ansvaret for migranter som reddes på havet, ligger hos skipenes flaggstater, har altså ikke fått konsekvenser for den nye italienske regjeringens migrasjonspolitikk. Kjennelsen ble avsagt i forbindelse med henleggelsen av en prosess som var igangsatt mot Salvini for hans håndtering av en tidligere migrantaffære.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!