Italias utenriksminister Luigi Di Maio under en pressekonferanse i Roma den 2. oktober 2019. Foto: Alberto Lingria / Reuters / Scanpix.

Mens den italienske migrasjonspolitikken viste tegn til oppmykning etter møtet på Malta den 23. september, hvor Frankrike, Tyskland, Italia og Malta kom til enighet om et opplegg for fordeling av båtmigranter mellom EU-land, kan det nå se ut til at den manglende tilslutningen til opplegget hos andre land i unionen under EUs innenriksministermøte i Luxembourg den 8. oktober setter en stopper for en mer liberal linje.

Torsdag fant det sted et i utgangspunktet møte mellom Italias statsminister Giuseppe Conte, utenriksminister Luigi Di Maio og innenriksminister Luciana Lamorgese som i utgangspunktet var hemmelig, men indiskresjoner etter møtet tyder på at Di Maio ikke er innstilt på å gjenåpne de italienske havnene for NGO-skip med migranter.

Corriere della Sera skriver:

«Når det gjelder de stengte havnene, kan vi ikke slappe av», formante Di Maio. «Vi må holde stø kurs og la være å komme med erklæringer om altfor stor åpenhet.» I motsatt fall, advarer utenriksministeren, «er det fare for nye bølger av ilandstigninger». Samt at den gul-røde flertallskoalisjonen ender med å gjøre Salvini en stor tjeneste. «La oss være på vakt», lyder rådet fra Di Maio, som ser ut til å ha gjenopptatt kampen mot «havets taxier». «Vi må ikke la flere NGO-skip komme inn i italiensk farvann.»

I fravær av de andre EU-landenes vilje til å bli med Frankrike og Tyskland på en fordelingsplan for migranter, frykter altså Di Maio, som også leder det største regjeringspartiet Femstjernersbevegelsen, at regjeringen vil miste oppslutning dersom en oppmykning av politikken fører til en ny økning i mennesketrafikken – en utvikling Lega og dets leder Matteo Salvini utvilsomt ville tjene på.

Di Maio formaner også Det demokratiske partiet (PD), som er regjeringens juniorpartner, til besinnelse:

«Jeg forventer også fasthet fra PD», fremholdt Di Maio, som er bekymret for at statsministeren skal gi etter for den «myke linjen» til PD og LEU.

Med det siste skal utenriksministeren sikte til uttalelser fra statsminister Giuseppe Conte som kan ha fungert som en pull-faktor, skriver Corriere della Sera.

Di Maios kontante utspill ses på som en tegn på en gryende prestisjekamp mellom ham og Conte, som nyter økende tillit på meningsmålingene.

Om Femstjernersbevegelsens leder igjen fremstår som en hardliner i migrasjonspolitikken, nyter Salvini fremdeles høy troverdighet. I en meningsmåling som torsdag ble offentliggjort av nyhetsbyrået ADN Kronos, er Lega stadig suverent størst, men en oppslutning på 32,7 prosent av de spurte.

Koalisjonspartnerne PD og Fem stjerner får henholdsvis 19,2 og 18,7. På høyresiden har ellers Fratelli d’Italia (FdI) nå gått forbi Forza Italia (FI) på flere målinger. På denne siste målingen får Giorgia Melonis parti 7,8 prosent, mens Silvio Berlusconis mannskap må nøye seg med 7,0 prosent. Om det var parlamentsvalg i dag, ville høyresiden fått flertall – sannsynligvis med FI på vippen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂