Nytt

Giuseppe Conte. Foto: Vincent Kessler / Reuters / Scanpix.

EU-parlamentet holdt tirsdag i forrige uke en debatt om unionens fremtid, der politikere fra flere land gikk til frontalangrep på Italias statsminister Giuseppe Conte, som var invitert til å tale til forsamlingen i Strasbourg.

Conte brukte talen sin blant annet til å si at EU har mistet kontakten med folk og er ute av stand til å forstå deres virkelige behov, og at unionen derfor trenger å forandre seg. Han kritiserte også kritiserte unionens migrasjonspolitikk og innstramningspolitikk, og konkluderte med at det europeiske prosjektet ser ut til å ha mistet fremdriften.

Som det går frem av en AFP-melding gjengitt i The Local, falt den italienske statsministerens ord ikke i særlig god jord.

Den tyske sosialdemokratiske EU-parlamentarikeren Udo Bullmann anklaget Italia for kynisme, som ikke lenger vil ta imot migranter på NGO-skip i sine havner, og kritiserte landets opptreden overfor Frankrike.

Conte svarte da med å forsvare Luigi Di Maios besøk hos de gule vestene:

Conte meanwhile defended a recent meeting in France between deputy prime minister Luigi di Maio and French anti-government «yellow vest» protestors which caused a row between Rome and Paris, saying the visit was made merely as a «party leader.»

Den liberale belgiske EU-parlamentarikeren Guy Verhofstadt deretter til frontalangrep på Conte:

«I wonder how much longer you will be the puppet moved by Salvini and Di Maio,» Liberals leader Guy Verhofstadt asked Conte following the speech.

AFP-meldingen nevner ikke at Conte tok replikk på Verhofstadts anklage om at han er en marionett, men det gjør italienske medier. La Repubblica siterer Contes svar:

«En gruppeleder har omtalt representanten for det italienske folket som en marionett. Jeg hverken er eller føler meg som en. Jeg er stolt av å fortolke det italienske folkets ønske om forandring og av å syntetisere den politiske linjen til en regjering som ikke bøyer seg for lobbygrupper. Kanskje marionettene er disse som svarer for lobbyer, mektige grupper og komiteer av forretningsfolk», sa statsministeren.

Mens Storbritannia er på vei ut av unionen, fortsetter altså EU-eliten å hakke på det andre store landet som ikke lenger ønsker å adlyde Brussel blindt. Men Italia viser ingen tegn til å gi etter for presset.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.