– Jeg er glad for at Frankrike har oppdaget ansvarlighet. La dem åpne sine havner. Hvis de ønsker det, kan vi sende dem noen folk, sier Italias visestatsminister Luigi Di Maio. Foto: Ciro De Luca /Reuters / Scanpix

Italias regjering sier den ikke aksepterer «hyklersk irettesetting» fra Frankrike. Utspillet er det siste i ordkrigen om de 629 på migrantskipet Aquarius.

– Uttalelsene fra Frankrike angående det humanitære skipet Aquarius er overraskende. Italia kan ikke akseptere hyklersk irettesettelse fra land som har foretrukket å se en annen vei når det gjelder innvandring, heter det i en uttalelse fra den italienske regjeringen.

Uttalelsen var svar på Frankrikes president Emmanuel Macrons anklage om «uansvarlighet» fra Italias side i håndteringen av krisen.

– Den italienske regjeringen har aldri forlatt de nesten 700 personene om bord på Aquarius, heter det i uttalelsen fra Roma.

– Etter at Malta nektet de som er om bord på Aquarius å gå i land der, mottok vi en uventet solidarisk håndsrekning fra Spania. Det samme kan man ikke si om Frankrike, der man ofte har iverksatt langt strengere og mer kynisk innvandringspraksis, uttaler regjeringen.

– Jeg er glad for at Frankrike har oppdaget ansvarlighet. La dem åpne sine havner. Hvis de ønsker det, kan vi sende dem noen folk, uttalte Italias visestatsminister Luigi Di Maio tidligere tirsdag.

Det er flaut at Frankrike «gir oss en preken» mens Italia ber sine europeiske partnere om å dele byrdene og ansvaret i solidaritet med Italia, la Di Maio til.

I flere dager har Aquarius, som driftes av den fransk-tysk-italienske hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée, ligget i sjøen mellom Malta og Sicilia med 629 flyktninger og migranter om bord.