Nytt

Italias visestatsminister Luigi Di Maio setter hardt mot hardt. Betalingsnekten får frem et poeng: Ingen vil ha migrantene. 

Visestatsminister Luigi Di Maio går inn for å stanse Italias innbetaling til EU dersom ikke andre land tar imot migranter fra kystvaktskipet Diciotti.

Det italienske kystvaktskipet har i en uke ligget til kai på Sicilia med 177 migranter om bord. Regjeringen sa at ingen fikk forlate skipet, før flere EU-land sa seg villig til å ta sin del av migrantene.

Migrantene om bord på kystvaktskipet Diciotti ber mens de venter ved havn i Catania på Sicilia. Foto Antonio Parrinello / Reuters / Scanpix

Visestatsministeren sier at hans parti, Femstjernersbevegelsen, vil stemme for betalingsstopp, dersom ingen land vil dele belastningene. Det er foreløpig uklart om Ligaen, det andre partiet i koalisjonen, støtter dette utspillet.

Først torsdag fikk 27 barn i alderen 14–16 år lov til å gå i land. De yngste fikk grønt lys til å forlate skipet som følge av en rettskjennelse. 150 andre migranter og flyktninger må holde seg om bord, ifølge italienske medier.

Tyskland har mottatt en henvendelse om å ta imot noen av dem, men svaret lar vente på seg. Sverige har allerede avslått en lignende henvendelse. Innenriksdepartementet i Roma opplyser at EU-kommisjonen har innkalt til møte om saken fredag.

Italias sterkt høyreorienterte innenriksminister, Matteo Salvini, sier at alle om bord på kystvaktskipet er ulovlige innvandrere.