Det brygger opp til ny strid mellom Italia og Malta om mottak av flyktninger etter at Italias innenriksminister har avvist et skip med rundt 450 personer.

Matteo Salvini, som også er visestatsminister og leder for partiet Lega, viderefører dermed den nye regjeringens avvisende flyktning- og asylpolitikk. Dette har tidligere ført til verbale sammenstøt med myndighetene på Malta og andre EU-land.

I forrige måned valgte det franske redningsskipet Aquarius å seile til Spania som hadde sagt seg villig til å ta imot flyktningene om bord. Bare dager etter måtte Malta ta imot den tyske skuta Lifeline med 234 migranter om bord.

Nå er et nytt skip på vei inn i denne konflikten, denne gang et fiskefartøy som har tatt opp rundt 450 flyktninger fra sjøen.

Skipet er på vei til den italienske øya Lampedusa, men innenriksminister Salvini har altså sagt bastant nei. Myndighetene på Malta hevder at skipet er nærmere italiensk enn maltesiskområde og at flyktningene om bord ønsker å komme i land i Italia.

– Som vi har lovet: vi gir oss ikke på dette. Myndighetene på Malta, smuglere og velmenende organisasjoner må bare avfinne seg med at denne båten kommer ikke til å legge til kai i Italia, sier Salvini.

Den italienske regjering mener at Malta er ansvarlig for denne redningsoperasjonen og at myndighetene ba om italiensk hjelp ute på havet, uten å sende noen av sine egne skip til unnsetning.