Alexander Maersk har i flere dager ligget på svai utenfor Pozzallo og ventet på avklaring om hva som skulle skje med migrantene de har ombord. (arkivfoto)

Det danske konteinerskipet Alexander Maersk, som har tatt om bord 108 migranter i Middelhavet, får trolig likevel sette dem i land i Italia.

Borgmesteren i den sicilianske havnebyen Pozzallo sier at innenriksdepartementet har gitt grønt lys til at Alexander Maersk kan landsette migrantene, skriver Corriere della Sera.

– Jeg vil uttrykke min tilfredshet med den positive løsningen på saken, og at min appell ble hørt, sier borgmester Roberto Ammatuna.

– Jeg takker innenriksminister Matteo Salvini for at han har etterkommet min humanitære forespørsel, og jeg er sikker på at den beslutningen var riktig, sier Ammatuna.

Konteinerskipet endret torsdag kurs etter å ha mottatt et nødanrop fra et ukjent fartøy sent på kvelden. Morgenen etter var 108 migranter tatt om bord.

Italias regjering har imidlertid nektet det danske skipet å sette de 108 i land i Italia, og mandag lå skipet for tredje dag på rad for anker utenfor Pozzallo.

Selv om Alexander Maersk har fått forsyninger av mat og vann fra land, har forholdene for de 108 flyktningene og migrantene vært problematiske, opplyser rederiets tekniske direktør Palle Laursen til nyhetsbyrået Ritzau.

– Vår besetning er ikke trent til å håndtere dette. Det er over 100 ekstra mennesker om bord i et skip som har kapasitet til 24 mennesker. Det er både sikkerhets- og helsemessig uholdbart, sa han mandag.

Maersk Alexander ble beordret av den italienske kystvakt til å plukke opp migrantene.

Etterpå oppstod uenighet om hvem som skulle ta imot migrantene, og statsminister Lars Løkke Rasmussen appellerte til italienske myndigheter om å leve opp til «de forpligtelser, man har efter international ret».

Italienske myndigheter mener Danmark burde ta imot migrantene, noe både Laursen og Danmarks innvandrings- og integreringsminister Inger Støjberg har avvist.

– Jeg forventer at den italienske regjeringen får orden på dette. Dette er migranter som var på vei mot Italia, og derfor er det selvfølgelig også Italia som skal ta dem imot, sa Støjberg mandag.

 

Migranti, «La Maersk può approdare a Pozzallo, c’è l’ok del Viminale»

Siciliansk borgmester: Mærsk-skib med migranter må komme i havn