Migranter ombord på det danske tankskipet «Maersk Etienne» venter på å bli overført til det italienske NGO-skipet «Mare Jonio» i Middelhavet den 11. september 2020. Foto: Mediterranea Saving Humans via AP / NTB.

Påtalemyndigheten i Ragusa på Sicilia har siktet fire personer i rederiet til skipet «Mare Jonio», som drives av den italienske NGO-en Mediterranea Saving Humans, for menneske­smugling.

Bakgrunnen for siktelsen er at rederiet skal ha mottatt en betydelig pengesum for å overta 27 migranter som var blitt plukket opp i den maltesiske søk- og redningssonen i Middelhavet av tankskipet «Maersk Etienne» i fjor, skriver La Stampa.

Migrantene hadde befunnet seg ombord på Maersk-tankeren i 37 dager da overtagelsen skjedde, etter at det danske rederiet forgjeves hadde forsøkt å få Malta til å overta ansvaret for dem, til tross for at maltesiske myndigheter hadde bedt Maersk om å ta seg av migrantene på havet.

«Mare Jonio» fikk siden tildelt en trygg havn for migrantene i Pozzallo på Sicilia.

Etterforskning blant annet ved hjelp av telefonavlytting, pengesporing og granskning av dokumenter peker klart i retning av at det ble inngått en privat avtale mellom de to rederiene om overtagelsen av migrantene, uten at noen nasjonale myndigheter var involvert, opplyser den italienske påtalemyndigheten, som anser det hele for å være tilrettelegging av ulovlig innvandring.

De fire siktede i saken heter Luca Casarini, Beppe Caccia, Alessandro Metz og Pietro Marrone, og det er blitt gjennomført husundersøkelser og beslag i Trieste, Venezia, Palermo, Bologna, Mazara del Vallo, Augusta, Fermo og Ascoli Piceno.

Et ikke nærmere spesifisert antall av de fire siktede i rederiet skal også være aktive i NGO-en, men statsadvokaten i Ragusa presiserer at det er rederiet og ikke NGO-en som er i påtalemyndighetens søkelys.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.