Migranter ombord på det danske tankskipet «Maersk Etienne» venter på å bli overført til det italienske NGO-skipet «Mare Jonio» i Middelhavet den 11. september 2020. Foto: Mediterranea Saving Humans via AP / NTB.

Utsagn som den italienske migrasjons­aktivisten Luca Casarini har gitt i avlyttede samtaler, synes å gi næring til sicilianske påtale­myndigheters anklager om menneske­smugling mot rederne til skipet «Mare Jonio», som drives av den Bologna-baserte NGO-en Mediterrenea Saving Humans.

Fire personer i rederiet Idra, blant disse Casarini, ble for ca. en måned siden siktet for menneske­smugling fordi de skulle ha mottatt et stort beløp for å ha overtatt 27 migranter som var blitt plukket opp fra Middelhavet av tankskipet «Maersk Etienne» i september 2020.

Påtale­myndighetene hevder å ha bevis, i form av dokumenter, avlyttinger og pengesporing, for at overføringen av 125.000 euro i november 2020 skjedde som følge av en overenskomst mellom Idra og Maersk. Begge parter avviser anklagen, og hevdet at det bare handlet bare om en gave, skriver Il Gazzettino.

I opptakene, som er omtalt av avisene Il Fatto Quotidiano, Il Giornale og La Verità, sier Casarini til en av de andre rederne: «På denne tiden i morgen kan vi feire med champagne, for da kommer pengene fra danskene.»

Ifølge Il Giornale forteller en annen NGO-aktivist til en italiensk politiker at beløpet skulle overføres ved hjelp av en faktura som skjulte hva slags tjeneste det dreide seg om.

I en annen avlyttet samtale hadde Casarini sagt at det store beløpet var «fakturaen for en sugejobb i København».

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.