Migranter er gått i land på havnen i Augusta på Sicilia fra skipet «Vos Hestia» som drives av Redd Barna den 4. august 2017. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / NTB.

Italienske påtale­myndigheters etter­forskning av NGO-er som anklages for medvirkning til menneske­smugling, viser at NGO-aktivister som deltok i migrant­transport over Middelhavet i 2017, unnlot å anmelde menneske­smuglere til politiet.

I forbindelse i med en redningsaksjon i 2017 ble aktivister på skipet «Vos Hestia», som ble drevet av Redd Barna, vitne til en menneskesmugler som brukte vold mot noen migranter i en trebåt før disse ble overlevert til NGO-en, skriver La Repubblica.

Smugleren ble med migrantene over i «Vos Hestia», og kunne siden observeres spaserende fritt på havnen i Reggio Calabria i Italia. En undercover-agent som var med på skipet under dekke av å være aktivist, har skaffet fotobevis for de tre situasjonene som involverer menneske­smugleren – mishandlingen av migrantene, nærværet på NGO-skipet og spaserturen på den italienske havnen.

Kapteinen på Redd Barna-skipet hadde for vane å beordre aktivister til å holde kjeft hvis de hadde forstått at noen i migrantbåtene var menneske­smuglere.

En gang i løpet av disse dramatiske månedene brølte Marco Amato, kapteinen på «Vos Hestia», til en aktivist: «Jeg har fortalt deg tusenvis av ganger at jeg har en annen funksjon ombord, og jeg er hverken spion eller etterforsker.»

Kapteinen ble også registrert i hemmelige opptak:

I opptakene hører man at Amato var sint på dem som ikke fulgte denne linjen: «Så snart den tosken kommer tilbake, får jeg se hva han vil gjøre, og om nødvendig ber jeg ham dra til helvete.»

Det «tosken» hadde gjort seg skyldig i, var å anmelde to smuglere til politiet.

Det at smugleren undercover-agenten har fotografert, aldri ble meldt til politiet, er blant anklagepunktene i saken som påtalemyndigheten i Trapani på Sicilia har innledet mot mer enn 20 NGO-aktivister for ting som skjedde i forbindelse med migranttransporten i Middelhavet i 2017.

På den måten har aktivistene beskyttet menneskesmugleren mot politiet, og dermed i praksis medvirket til hans ulovlige virksomhet, anfører påtalemyndigheten.

Blant de fotograferte menneskesmuglerne som har unngått straffe­forfølgelse fra italienske myndigheter, er Suleiman Dabbashi. Han tilhører en mektig familie i Sabratha i Libya, som driver flere sentre hvor migranter er internert.

Foruten Redd Barna involverer saken i Trapani også Jugend Rettet og Leger uten grenser. NGO-ene avviser at de har gjort noe galt.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂