Stillbilde: YouTube.

Påtalemyndigheten i Trapani på Sicilia kunngjør at den har avsluttet en etter­forskning av 21 personer i NGO-er som har drevet migrant­transport i Middelhavet, som siden 2017 har vært siktet for menneske­smugling.

Kunngjøringer av denne typen er normalt et signal om at påtale­myndigheten er i ferd med å ta ut tiltale av de angjeldende personene ved en domstol, melder ANSA.

Siktelsene i 2017 skjedde som følge av en etterforskning som også resulterte i at skipet «Iuventa» tilhørende den tyske NGO-en Jugend Rettet ble tatt i arrest, skriver det italienske nyhetsbyrået.

I løpet av etterforskningen kom siktelsene også til å omfatte aktivister fra NGO-ene Redd Barna og Leger uten grenser, som drev migranttransport med skipene «Prudence» og «Vos Hestia».

Disse to NGO-ene avviser overfor La Repubblica at de har gjort noe lovstridig, men under etterforskningen har en undercover-agent skaffet til veie materiale som peker i retning av samforståelse mellom menneskesmuglere og NGO-aktivister.

Omstendighetene som agenten avdekket, har i det store og hele vært kjent for italiensk offentlighet siden 2017, ikke minst etter et dokumentar­program på RAItre i november 2017, som man kan se et utdrag fra her med norske undertekster:

Påtalemyndigheten hevder at NGO-ene har oppgitt falske opplysninger til italienske maritime myndigheter ved å rapportere om redningsaksjoner som i virkeligheten var koordinerte overleveringer mellom menneske­smuglere og NGO-er.

Menneskesmugling har normalt en strafferamme på fem års fengsel, men under skjerpende omstendigheter gir loven adgang til opp mot femten års innesperring. Hva slags straffenivå italienske påtalemyndigheter har i tankene, gjenstår å se.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂