Solnedgang over Lugano. Foto: SamuelFerrara / Wikimedia Commons.

Lugano i den sveitsiske kantonen Ticino, der en konvertitt til islam knivstakk og skadet to personer i et terrorangrep tirsdag, har en tid vært et sentrum for islamister i Sveits.

De islamistiske aktivitetene har vært konsentrert rundt en moské i bydelen Viganello og et nå bankerott sikkerhetsselskap kalt Argo1, men et tilknyttet nettverk som drev terrorrekruttering, ble oppløst av sveitsisk politi i 2017, skriver Tages-Anzeiger

En av av de ansatte i Argo1, identifisert som Ümit Y. av den sveitsiske avisen, rekrutterte muslimer som ville drive jihad i Syria. Blant dem som hadde befatning med ham, var Abderrahim Mutaharrik, to ganger sveitsisk mester i kickboksing, som ønsket å verve seg til jihad.

Sveitsisk politi fattet interesse for Mutaharrik etter tips fra politiet i Italia, som grenser til den italienskspråklige kantonen Ticino, hvor Mutaharrik bodde. Samtidig trente han i Sveits og frekventerte moskeen i Lugano. Italiensk politi var på sporet av boksemesteren under etterforskning av planlagt IS-terror i Roma og Vatikanet.

Mutaharrik ble siden dømt til seks års fengsel. Ümit Y., som altså rekrutterte terrorister, ble derimot dømt til kun to og et halvt års fengsel, for siden å slippe ut etter seks måneder fordi han hadde vist god oppførsel og sagt at han angret.

En tredje person involvert i nettverket, Oussama Khachia, forsvant i krigssonen i Syria eller Irak i 2015. En fjerde, Ylan B., sluttet seg også til IS i 2015 etter å ha fått penger til turen av Ümit Y., og ble drept under kamper om et oljeraffineri i Irak. En femte, Peter G., er dømt for drapstrusler mot en journalist som arbeidet med islamisme og terror.

Den 28 år gamle kvinnelige islamkonvertitten som er arrestert for terrorangrepet i Lugano tirsdag, havnet også i myndighetenes søkelys i forbindelse med opprullingen av det islamistiske nettverket i 2017. Det fantes imidlertid ikke beviser som kunne brukes mot henne i retten.

Angrepet tirsdag reiser spørsmål om hvorvidt et aktivt nettverk av islamister som rekrutterer til terror, fremdeles er operativt i Lugano tre år etterpå, ikke minst i lys av at Argo1 hadde ansvar for sikkerheten i flere lokale asylmottak.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.