IS-kvinner i al-Hol-leiren i Syria. AP Photo/Maya Alleruzzo, File

Påtalemyndigheten i Sverige vil varetektsfengsle en kvinne for folkemord mot folkegruppen yazidier. Fra før er hun dømt for tilknytning til IS.

Kvinnen i 50-årene fra det vestlige Sverige ble i 2022 dømt for seks års fengsel for grove krigsforbrytelser etter sin tid i den islamistiske terrorgruppen IS.

Der ble hennes tolv år gamle sønn rekruttert som barnesoldat for terrororganisasjonen IS. Disse barnesoldatene deltok i mange av de grove volds- og drapshandlinger IS utførte på uskyldige mennesker.

Nå mistenkes kvinnen også for å ha begått folkemord på folkegruppen yazidier i den syriske byen Raqqa, ifølge Sveriges Radio (SR).

NTB-TT melder om saken.

Påtalemyndigheten opplyser ikke i detalj hva kvinnen skal ha gjort, men både voksne og barn skal være blant ofrene.

Disse grove forbrytelsene skal ha skjedd mellom 2014 og 2016. Kvinnen nekter straffskyld.

Hvis kvinnen blir tiltalt, er det første gang i svensk sammenheng at en hjemvendt IS-tilknyttet person stilles for retten for folkemord mot yazidiene, melder SR.

Nettopp yazidier var blant de grupper som i størst grad ble utsatt for grusomhetene til islamistgruppen IS, men ofrene kom også fra en rekke andre grupper.

Kvinnen framstilles for varetektsfengsling i Stockholm fredag.

IS lever fortsatt

Islamistgruppen IS er havnet noe i bakgrunnen de senere år, etter at den ble militært knust og mer eller mindre utryddet i Syria og Irak.

Bare spredte små gjenger av IS-terrorister finnes fortsatt i regionen, og skjuler seg i øde områder. Iblant dukker de opp og utfører terrorangrep mot mål i områdene.

Nylig var de «aktuelle» med et terroranslag inne i Iran, se artikkel under.

Gruppen har også fått en viss oppblomstring i Afghanistan, der den jevnlig står bak omfattende terror både mot sivilbefolkningen og mot Taliban-regimet.

Her er det islamister i blodig krig mot islamister, ikke minst er en del moskeer fulle av folk rett og slett sprengt i luften.

For tiden er det likevel mer snakk om andre islamistiske terrorgrupper, som Hamas, Hizbollah og Houtiene. Disse står bak mye av den krigen og volden som nå finner sted i Midtøsten, alle med støtte fra regimet i Iran.

Les også:    

Terrorgruppen IS tar ansvaret for eksplosjonene i Iran

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.