Hizbollah-styrker i Libanon. Foto: AP Photo/Tara Todras-Whitehill

Hizbollah hevder å ha utført flere angrep mot israelske styrker nær grensen til Libanon søndag. Dettet kan innebære en farlig opptrapping i regionen.

Hizbollah-krigere angrep israelske styrker i utkanten av Hanita, en kibbutz i Nord-Israel nær grensen til Libanon, og forårsaket skader, heter det i en uttalelse fra den Iran-støttede militsen.

NTB-DPA melder om saken.

Den Iran-kontrollerte terrorgruppen hevder også å ha angrepet israelske soldater ved grenseområdet Birkar Rishah.

Den israelske hæren (IDF) bekrefter at det har funnet sted angrep fra Libanon, der Hizbollah oppholder seg. Israelerne sier angrepet besto av flere raketter som ble skutt mot nordlige Israel i løpet av søndagen, og at Israel gjengjeldte angrepet.

Det har vært økende vold på grensen mellom Israel og Libanon siden begynnelsen av Gaza-krigen 7. oktober, i form av aggresjon og mindre angrep fra Hizbollahs side.

Israelerne frykter et fullskala angrep fra Hizbollah i nord, mens israelske styrker har hendene nokså fulle med Hamas lenger sør. Slike angrep fra Hizbollah øker spenningen og skaper bekymring i Israel.

Hizbollah er en militært sett nokså sterk organisasjonen, fundert på islamistisk lære, og mer eller mindre 100 prosent styrt av regimet i Iran.

Det er uklart hvor store styrker Hizbollah råder over, selv påstår organisasjonen å ha ca. 100.000 mann under våpen. Dette er trolig sterkt overdrevet, en del eksperter anslår tallet til 40-50.000, hvilket også er en betydelig styrke.

Både når det gjelder trening, bevæpning og organisasjon anses Hizbollah å være vesentlig sterkere enn Hamas, ikke minst har Hizbollah tusenvis av til dels moderne raketter rettet inn mot byer i Israel.

Islamist-regimet i Iran bruker i dag Hizbollah som sin «knyttneve» i Midtøsten.

Et storstilt angrep fra Hizbollah mot Israel, vil derfor i praksis være et angrep og en krigserklæring fra regimet i Iran, med alt hva det kan føre med seg av videre opptrapping og krig i regionen. Israel vil trolig slå svært hardt tilbake, også mot Iran selv.

Foreløpig har Hizbollah begrenset seg til mindre aksjoner og angrep lokalt ved grensen nord i Israel, se også artikkel under. Felles for alle gruppene er at de er en islamistisk dødskult innrettet mot å skade Israel og Vesten.

Russlands tette bånd til nettopp Iran er også en faktor i dette. Her finner det sted samarbeid om både våpen, teknologi og regionale strategier. Russland har eksempelvis et strategisk viktig fotfeste i Syria, også et av Midtøstens verste diktaturer.

De færreste observatører tror at de to regimene for tiden bærer på noe felles ønske om fredelig utvikling og stabilitet verken i Midtøsten eller andre steder.

Les også: 

Fare for krig mot Hizbollah: Israelere såret i rakettangrep fra Libanon

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.