Israelske F-16-fly i luften. Foto: AP Photo/Oded Balilty,Pool

En av lederne i Irans revolusjonsgarde ble drept i et israelsk luftangrep mot et ambassade-tilbygg i Syrias hovedstad, opplyser en sikkerhetskilde til Reuters.

Den siste meldingen fra Syria kan innebære en vesentlig opptrapping i spenningen mellom erkefiendene Israel og Iran.

I et israelsk luftangrep mot Syrias hovedstad Damaskus skal en iransk general, en leder i Irans mektige revolusjonsgarde, være blant ofrene.

Åtte mennesker er drept i det israelske angrepet mot bygningen ved siden av Irans ambassade i Syrias hovedstad Damaskus, ifølge eksilgruppa SOHR.

NTB-AFP-Reuters melder om saken.

Nyhetsbyrået AFPs korrespondenter på stedet bekrefter at tilbygget til den iranske ambassaden er jevnet med jorden i angrepet mandag.

En ikke navngitt libanesisk sikkerhetskilde sier til nyhetsbyrået Reuters at en av de øverste generalene i den iranske Revolusjonsgarden, Mohammad Reza Zahedi, ble drept. Opplysningene er ikke bekreftet fra annet hold.

Irans ambassadør til Syria, Hossein Akbari, og hans familie ble ikke såret i angrepet, melder det iranske nyhetsbyrået Nour.

Velstående nabolag

Ifølge statlig syrisk TV var angrepet rettet mot det iranske konsulatet, og den arabiskspråklige iranske TV-kanalen Al Alam melder at bygningen er fullstendig ødelagt.

Statlige medier i Syria meldte søndag ettermiddag at Israel har utført et luftangrep i et velstående nabolag i hovedstaden Damaskus.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) meldte kort tid senere at seks personer er drept i israelske angrep i nærheten av den iranske ambassaden. Tallet er siden oppjustert til åtte.

Mohammad Reza Zahedi skal være rundt 80 år gammel og beskrives som Revolusjonsgardens øverste leder i Libanon. Han hadde tidligere kommandoen over Revolusjonsgardens flyvåpen og bakkestyrker.

Opptrapping etter 7. oktober

Israel har den siste uka utført en rekke angrep mot mål i Syria.

Fredag ble over 53 mennesker ifølge eksilgruppa SOHR drept i et angrep som var rettet mot et rakettlager tilhørende den libanesiske Hizbollah-bevegelsen nær Aleppo.

Blant de drepte var 38 syriske regjeringssoldater og sju medlemmer av den Iran-støttede Hizbollah-militsen, ifølge SOHR, som baserer seg på informasjon fra et omfattende kildenettverk på bakken i Syria.

Israel har de siste årene utført flere hundre angrep mot proiranske militser som kjemper på president Bashar al-Assads side i den 13 år lange borgerkrigen i Syria.

Se også artikkel under.

Angrepene har vært trappet opp etter at Gaza-krigen brøt ut 7. oktober mellom Israel og Hamas, som er alliert med Hizbollah.

Det som fremstår som nytt med dette angrepet, er at det synes å være rettet direkte mot iranske mål i Syria. Dette er noe som vil vekke sinne hos det iranske regimet, og kan føre til ytterligere opptrapping fra iranske side mot Israel.

En slik opptrapping vil i første omgang trolig skje ved bruk av iransk-kontrollerte Hizbollah-styrker.

For Iran innebærer det israelske angrepet også en påminnelse om de kapasiteter og den vilje Israel har til å eliminere iranske ledere, noe som på sin side kan være dempende på den iranske lysten til opptrapping overfor Israel.

Oppdatering, kl. 19.05:

Irans Syria-ambassadør sier Teheran vil komme med et kraftig svar på angrepet. Den iranske utenriksministeren beskriver angrepet som «et brudd på alle internasjonale konvensjoner».

Ifølge Iran ble konsulatet, som er et tilbygg til landets ambassade, angrepet av seks raketter avfyrt fra fly.

Israel, som sjelden kommenterer enkeltangrep mot iranske mål i nabolandene, har heller ikke kommentert dette angrepet.

 

 

 

Les også: 

Syriske medier: Israelske bombeangrep mot Damaskus

Bestill fra Document i dag:

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.