Israels forsvarsminister Yoav Gallant. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool 

Om Hizbollah og Iran starter en krig mot Israel, vil det føre til store ødeleggelser i Libanon på linje med Gaza, sier Israels forsvarsminister.

Israel er tydelig på sine advarsler til den Iran-støttede terrorgruppen Hizbollah, og ber dem legge bort alle planer de måtte ha om å gå til angrep.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant viser til hvordan det nå går med den første terrorgruppen som gikk til et slikt angrep, nemlig Hamas og deres hovedsete Gaza. Det vil ikke gå bedre med Hizbollah og tilholdssteder i Beirut. Det vil ikke minst gå ut over vanlige libanesiske borgere, ifølge Gallant.

NTB melder om saken.

– Hvis Hizbollah gjør denne typen feil, vil de som betaler prisen, først og fremst være libanesiske statsborgere, sa forsvarsminister Yoav Gallant til soldater ved Israels nordlige grense lørdag.

– Det vi gjør i Gaza, kan vi også gjøre i Beirut, fortsatte han.

Samme dag oppfordret lederen for Hizbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, arabiske land til jobbe for å stanse beleiringen av Gaza. Han sa også at fronten ved Israels nordlige grense mot Libanon vil «forbli aktiv». Men han snakket ikke om noe direkte angrep.

Det har vært flere sammenstøt mellom israelske styrker og Hizbollah-terrorister den siste tiden, men noe stort angrep over grensen mot Israel er ikke iverksatt.

Fra israelsk hold fryktes det at også Hizbollah har et omfattende nettverk av tuneller ved og til dels under den israelske grensen mot Libanon, slik Hamas har i sør.

Terrorgruppen Hizbollah råder over anslagsvis 30.000–40.000 såkalte krigere som kan settes inn i et angrep. De er delvis godt bevæpnet, takket være støtte fra Iran.

I tillegg har terrorgruppen et formidabelt forråd av ulike raketter, mange av dem avanserte raketter levert fra Iran i nyere tid.

Disse kan nå mål over hele Israel, og dersom et tilstrekkelig stort antall avfyres på en gang, vil det være bortimot umulig for israelernes rakettforsvar å forhindre omfattende skader i landet. Mange raketter vil nå frem.

Trusselen fra Hizbollah (og Iran) i nord tvinger Israel til å holde store militære ressurser i beredskap ved denne grensen, og det er all grunn til å tro at et angrep vil bli møtt med svært stor kraft fra israelsk side.

Spørsmålet er om Iran har «råd» til å se begge «sine» terrorgrupper, Hamas og Hizbollah, bli mer eller mindre utslettet av israelerne. Det kan ta lang tid for Mulla-regimet i Teheran å gjenoppbygge en ny trussel mot Israel.

Ifølge en nylig tale fra Hizbollah-lederen er terrorgruppen nølende med å blande seg direkte inn i krigen, se under.

Les også: 

Hizbollah-leder synes ikke å ville eskalere Gaza-krigen

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.