Sivile flykter fra rakettangrep i Ashkelon, sør i Israel, lørdag 7. oktober 2023.  Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

Hamas har startet en krig mot Israel, fastslår den israelske forsvarsministeren Yoav Gallant. – Israel vil vinne, erklærer han.

Lørdag morgen erklærte Hamas, som har makten på Gazastripen, starten på det de kaller «en militæroperasjon» rettet mot Israel.

Den væpnede palestinske gruppen Islamsk jihad sier de har sluttet seg til operasjonen, mens Israel har svart med angrep mot mål på Gazastripen.

Israel har til enhver tid store ressurser i beredskap mot nettopp slike hendelser. Krigsberedskap er hverdagen for israelerne, etter mange år med aggressive, islamistiske fiender rundt seg på alle kanter.

I en uttalelse lørdag sier Gallant at den israelske hæren «kjemper mot fienden alle steder».

Det skal dreie seg om et massivt angrep, i stor grad med raketter mot israelske områder. Men terrorister fra Hamas skal også ha gått over grensen og inn i Israel.

2500 raketter er skutt mot Israel fra Gazastripen, sier en annen talsmann for det israelske militæret. Kamper pågår ved grensen til det palestinske området.

Talsmannen uttaler seg om situasjonen lørdag formiddag. Han bekrefter at personer er drept eller såret og sier kamper pågår ved grenseovergangen Erez mot Gazastripen.

Document omtalte  angrepet mot Israel tidligere lørdag morgen:

(Artikkelen fortsetter under).

Hamas angriper Tel Aviv og Jerusalem, terrorister har krysset grensen

NTB-AP-AFP omtaler og oppdaterer fortløpende om den dramatiske utviklingen.

Væpnede palestinere har tatt israelere som gisler i en by i Sør-Israel, forteller en kilde i politiet til avisa Haaretz.

Det er i byen Ofakim at sivile skal ha blitt tatt som gisler. Væpnede palestinere har angivelig også tatt seg inn i byen Netivot.

Nettopp det at egne borgere tas som gisler av palestinere er historisk sett et mareritt for Israel.

Men mye tyder på at israelerne vil svare hardt.

– Hamas begikk en stor feil denne morgenen og startet en krig mot staten Israel, sier israelske forsvarsministeren Yoav Gallant.

Israel kjenner sine egne kapasiteter, og er godt kjent med hva Hamas og andre terrorgrupper på palestinsk side råder av av ressurser. Han er ikke i tvil om utfallet av denne krigen Hamas nå plutselig ahr startet:

– Israel vil vinne, erklærer Gallant.

Det er foreløpig uklart om iranskstøttede og militært sett nokså sterke Hizbollah vil blande seg inn, fra Libanon-siden.

Om de to militante gruppene skulle ha blitt enige om en koordinert innsats mot Israel, vil israelerne kunne havne i sin mest alvorlige situasjon på mange tiår. I bakgrunnen lurer også Iran med alle sine destruktive ressurser.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.