Israelsk soldat ved grensen i nord. Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

Det israelske militæret (IDF) sier de har rammet 3400 Hizbollah-mål i Libanon og ca. 50 i Syria siden starten av krigen mot Hamas i Gaza i oktober 2023.

Samtidig som Israel har satt inn store ressurser mot Hamas på Gaza-stripen  i sør, er landet også engasjert i omfattende aksjoner mot en annen islamistisk terrorgruppe, nemlig Hizbollah i nord.

Disse Hizbollah-styrkene befinner seg primært i Libanon, men også i Syria, og utfører rakettangrep mot Israel derfra.

Her har ikke israelske styrker gått inn fysisk i de aktuelle områdene, men gjennomfører angrep fra luften og med artilleri og raketter.

Dette har et langt større omfang enn mange har vært klar over.

NTB-AFP melder om saken.

– Siden krigen startet, har vi angrepet – fra bakken og fra luften – over 50 Hizbollah-mål på ulike steder i Syria, sier IDF-talsperson Daniel Hagari til mediene lørdag. Han legger til at over 3400 lignende angrep er utført sør i Libanon.

 Hagari sier at over 200 «terrorister og kommandanter» er drept i israelske angrep mot Libanon.

AFP melder at det skal være en del sivile ofre, og oppgir antallet til 26, men det er uklart hvem de benytter som kilde.

Når det gjelder sivile døde i Gaza, benyttes som kjent palestinske myndigheter (dvs. Hamas) som kilde. De tall og annen informasjon som oppgis derfra, har tradisjonelt hatt lav troverdighet. Likevel formidles de av store medier som om de skulle være fakta.

Ni soldater og seks sivile er drept på israelsk side av grensen i nord siden Gaza-krigen startet, ifølge israelske tjenestemenn.

Hizbollah har i en årrekke kjempet på president Bashar al-Assads side i krigen i Syria. Den iranskstøttede gruppen regnes også som en alliert av Hamas.

Sammen gjør de sitt beste for å ødelegge og drepe så mye som mulig i Israel. Dette er deres erklærte mål.

Israel kommenterer vanligvis ikke enkeltangrep i Syria, men har flere ganger sagt at de ikke vil la erkefienden Iran, som også støtter Assad, øke sin tilstedeværelse i landet.

Det er spesielt gjennom sine overlegne flyvåpen-ressurser, med blant annet F-35-fly, at Israel er i stand til å føre denne «fjernkrigen» på en temmelig effektiv måte, både i Syria og Libanon.

Det gir også Iran et forvarsel om hva Israel kan være i stand til å utrette på iransk jord dersom Iran fortsetter sin aggresjon mot israelerne.

Les også: 

Israel under angrep fra Hizbollah

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.