Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin, pool

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at de omfattende angrepene mot Gaza-stripen, som har pågått i nesten en uke, «bare er begynnelsen».

Israels har besvart det palestinske terrorangrepet med å sette inn en kraftig motoffensiv. Det har vært omfattende israelske flyangrep mot Hamas-mål i Gaza.

Bakkeoffensiven kan også være i ferd med å innledes. Document meldte tidligere i kveld at de første israelske soldatene allerede skal være inne på palestinsk grunn. Se under.

Ifølge Israels statsminister Benjamin Netanyahu er det man har sett av israelske angrep til nå, bare begynnelsen. Det kommer mye mer.

– Vi slår til mot fienden med enestående makt, sa Netanyahu i en kort uttalelse fredag kveld.

Uttalelsen ble, uvanlig nok, sendt på tv etter at sabbaten, den jødiske hviledagen, hadde startet.

NTB-Reuters melder om saken.

Israel ønsker å unngå sivile tap på palestinsk side. Dette står i motsetning til Hamas-angrepet mot Israel, der nettopp sivile lot til å være selve målet. Fredag ba det israelske militæret innbyggerne nord på Gaza-stripen om å evakuere sørover for å unngå å havne i ildlinjen i de pågående militæroperasjonene.

Israel har mobilisert ca. 300.000 soldater fra reservene (det oppgis at Israel totalt har ca. 450.000 soldater i denne reserven).

Med disse mobiliserte mannskapene i tillegg til landets til enhver tid nokså betydelige stående styrker, antas det at Israel nå har de ressursene som skal til for å gjennomføre en full bakkeoffensiv inn på Gaza-stripen.

Hensikten vil være å befri gisler, ødelegge mest mulig av Hamas’militære infrastruktur, finne og ødelegge våpendepoter, sprenge tunneler mot Israel og ikke minst slå ut så mye som mulig av Hamas-styrkene.

Netanyahu bekrefter at det er mer på gang fremover:

– Jeg understreker at dette bare er begynnelsen, sa Natanyahu, men utdypet ikke hva som kan følge eller hvor lenge det vil vare.

Israel må samtidig beholde både stående styrker og reserver øremerket for grensen i nord, mot Libanon, med tanke på et eventuelt angrep fra Hizbollah. En slik mulig tofrontskrig er omtalt som et «mareritt» for Israel.

Men foreløpig er det lite som tyder på at Hizbollah er i ferd med å sette inn sitt nokså sterke militær-apparat i nok et angrep mot Israel.

De fleste eksperter tror et eventuelt klarsignal til et Hizbollah-angrep vil komme fra regimet i Iran, som i praksis styrer denne terrororganisasjonen i Libanon.

Les også: 

IDF er allerede inne i Gaza med soldater

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.