Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

Israels statsminister Benjamin Netanyahu  sier kampene i Gaza vil fortsette, og at en bakkeoperasjon i Rafah vil skje uavhengig av en eventuell avtale om løslatelse av gisler.

Det har vært et stort press på Israel om ikke å gå inn i byen Rafah på Gaza-stripen. Det fryktes at de mange sivile som oppholder seg her, skal bli ofre for krigshandlinger.

Men Israels statsminister Benjamin Netanyahu er klar på at en aksjon mot Rafah vil finne sted, uansett hva som sies i andre land.

NTB-Reuters melder om saken.

Han mener denne operasjonen er helt avgjørende for utfallet av krigen, en krig Israel nå fører for å stanse terrorgruppen Hamas en gang for alle.

Israelerne vil ikke lenger ha en nabo som konstant arbeider for å utslette nasjonen Israel og hele tiden gjennomfører nye terrorangrep, rakettangrep osv. Derfor vil de ikke gi seg før dette målet er nådd.

– De som sier vi ikke skal operere i Rafah, ber oss tape krigen, sa Netanyahu da han holdt en tale lørdag.

Han mener planen om å gå inn i Rafah ikke berøres av utfallet av forhandlinger om de israelske gislene, og om de kan bli frigitt.

– Selv om vi oppnår det, vil vi gå inn i Rafah, sa han da han snakket på israelsk tv lørdag.

Se også Documents sak under, om Israels planer for offensiven mot Rafah.

Ifølge Netanyahu er Hamas’ krav i forhandlingene om en våpenhvile «vrangforestillinger», og ikke noe han vil la være bestemmende for hvordan de israelske styrkene skal opptre fremover.

Statsministeren beskriver Israels militære offensiv så langt som vellykket, og sier at svært mye allerede er oppnådd.

– Vårt militære press virker, vi har nådd områder i Gaza som fienden aldri hadde forestilt seg, sa den israelske statsministeren.

Internasjonalt press

En lang rekke av Israels allierte har advart landet mot å gjennomføre en bakkeoperasjon i Rafah, blant dem USA.

EUs utenrikssjef Josep Borrell har oppfordret den israelske regjeringen til ikke å sette i verk en militæraksjon i Rafah som «kan forverre en allerede katastrofal humanitær situasjon».

– Situasjonen som utvikler seg i Rafah, vil bli svært farlig for hele regionen, sa Qatars statsminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani tidligere samme dag.

De som ber Israel stanse sine militære operasjoner mot Hamas, har stort sett det til felles at de ikke har noen konkrete forslag til hva Israel i stedet skal gjøre for å få bukt med denne terrorgruppen, som dyrt og hellig har lovet å fortsette sine angrep mot sivile og militære israelere fremover.

I praksis vil man gi Hamas pusterom til å samle krefter til nye terrorangrep, trolig med fornyet støtte fra Iran. Dét vil altså ikke Israel gå med på.

Når det gjelder situasjonen for befolkningen i Rafah, har Netanyahu uttalt at det er «mye plass» til å evakuere sivile fra byen.

Les også: 

Netanyahu vil ha fullført bakkeinvasjonen av Rafah innen 10. mars

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.