Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AP Photo/Mary Altaffer

Israels sikkerhetskabinett har offisielt erklært at landet er i krig, melder statsminister Benjamin Netanyahus kontor.

Netanyahu sa også lørdag at Israel er i krig etter Hamas-angrepet, men en formell krigserklæring søndag åpner for å ta «betydelige militære skritt».

For det som regnes en av verdens sterkeste militærnasjoner kan det innebære bruk av betydelige ressurser og kapasiteter.

Israel er for øvrig det eneste land i Midtøsten som disponerer kjernefysiske våpen, et faktum regimet i et land som Iran antas å være meget vel klar over. Disse våpnene er ment å skulle «beskytte nasjonens eksistens».

NTB-AP melder om saken, og refererer vedtaket som ble gjort i sikkerhetskabinettet:

– Krigen som ble tvunget på staten Israel, er et morderisk terrorangrep og startet fra Gazastripen klokka 6 i går, heter det i vedtaket.

Israels militære varslet også lørdag harde reaksjoner mot Gaza etter Hamas-angrepet. Omfattende aksjoner er allerede i iverksatt, og Document omtalte tidligere søndag at en av de fremste lederne for Hamas ble drept i et av de israelske angrepene mot Gaza lørdag, melder sivile palestinske myndigheter, ifølge NTB-DPA.

Liket av Ayman Younis ble søndag trukket ut av ruinene av det ødelagte huset sitt i flyktningleiren Nuseirat i den sentrale delen av Gazastripen.

Israelske fly er søndag ettermiddag engasjert i en rekke angrep mot mål i Hamas-kontrollert område i Gaza.

Ifølge Al Jazeera skal israelske luftstyrker ha «jevnet med jorden» flere større bygninger i Gaza,

Israels luftforsvar sier i en uttalelse at deres jagerfly blant annet traff to høyhus i Gaza, og hevder at de huset Hamas’ «militære infrastruktur».

Sinnet i Israel er nå stort, og få tviler på at statsminister Nethanyahu mente alvor da han lørdag sverget en svært kraftig hevn mot Hamas.

Netanyahu ringer rundt til statsledere

Ifølge NTB-Reuters er Israels statsminister Benjamin Netanyahu i gang med å ringe en rekke statsledere for å orientere om krigen, og orientere om hva Israel akter å gjøre videre.

Statsminister Netanyahu har ringt lederne i Tyskland, Ukraina, Italia og Storbritannia.

Alle forsikret om sin støtte til Israels rett til å forsvare seg så langt det er nødvendig, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.