Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AP Photo/Leo Correa, Pool

USA har lagt press på Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å få avblåst planene om å rykke inn i byen Rafah. Men Netanyahu er ubøyelig, planen skal gjennomføres.

Det har vært et stort press fra andre nasjoner mot Israel for å stanse eller ta en pause i krigen mot terrorgruppen Hamas i Gaza.

I denne forbindelse har Israel blitt bedt om å avstå fra planen om å rykke inn i den folkerike byen Rafah, da det fryktes store tap av sivile.

Israel har planlagt å angripe Rafah-området i sør på jakt etter Hamas-ledere man mener befinner seg der.

Netanyahu hadde fredag møte med USAs utenriksminister Antony Blinken om situasjonen, melder NTB-Reuters.

Men verken dette møtet eller andre drøftelser omkring spørsmålet har fått statsminister Netanyahu til å endre mening.

Blinken fikk høre at Israel går inn i Rafah «forhåpentlig med støtte fra USA, men alene om vi må», ifølge Netanyahu.

Han sier at en bakkeinvasjon av Rafah er nødvendig for å beseire Hamas.

Nettopp det å bekjempe denne terrorgruppen en gang for alle, har hele tiden vært et hovedmål med Israels aksjon i Gaza etter 7. oktober-angrepet mot Israel.

Israelerne vil rett og slett ikke lenger akseptere å leve med en terrorgruppe som nabo og stadig frykte terroranslag mot eget folk og land. NTB-Reuters melder om saken.

Svært få andre land i verden ville godtatt noe slikt, heller ikke de mange land som per i dag roper høyt om at Israel skal avslutte sine aksjoner mot Hamas.

Dårligere forhold til USA

Forholdet mellom USA og Israel er blitt forverret etter hvert som situasjonen på Gaza-stripen har eskalert og krigen har trukket ut i tid.

Hamas-regimet i Gaza presenterer så å si daglig nye, høyere tall over antall drepte sivile, tall det fra en del hold stilles store spørsmålstegn ved.

Men hos en del vestlige medier, organisasjoner og myndigheter er man nærmest helt ukritiske til de tall som serveres fra en brutal, islamistisk terrorgruppe.

Disse tallene brukes så mot Israel som om de skulle være udiskutable fakta.

I etterkant av møtet sier Blinken at Israel risikerer å isolere seg fra omverdenen hvis de gjennomfører operasjonen. Han har tidligere sagt at en offensiv mot Rafah vil være en tabbe.

– En stor militær bakkeoperasjon i Rafah setter sivile liv og Israels sikkerhet i fare, sier Blinken.

Akkurat det siste har åpenbart Israel selv et annet syn på, og det er de, og ikke USA, som i årevis har levd med Hamas som nabo.

– Mye arbeid gjenstår

USA skal fortsette samtalene om Rafah neste uke, opplyser Blinken. Han kom til Israel fredag etter samtaler i Saudi-Arabia og Egypt.

Dette er utenriksministerens sjette rundtur i regionen etter Hamas-angrepet på Israel 7. oktober i fjor, så han har vært svært aktivt involvert i spørsmålet.

Vanskelige samtaler om en avtale om våpenhvile har stått på agendaen. Nok en gang må Blinken reise fra Israel uten å ha oppnådd en avtale.

Det er uklart hvilket press han og andre har forsøkt å legge på Hamas i denne sammenheng.

Mye arbeid gjenstår, men det er gjort fremskritt «i løpet av de siste ukene», sier han.

USA-forslag avvist i FN

Fredag fremmet USA et forslag i FNs sikkerhetsråd om umiddelbar våpenhvile, noe som Russland og Kina «på kynisk vis» la ned veto mot, ifølge Blinken.

Kampene i Gaza har denne uken vært konsentrert rundt Shifa-sykehuset, det største på Gaza-stripen. Dette sykehuset er åpenbart omgjort til en militær befestning, siden det er blitt en slik kamparena. Se også Documents artikkel om dette under.

Les også: 

Israel: 90 bevæpnede palestinere drept i raid mot Shifa-sykehuset

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.