Statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AP Photo/Christophe Ena, Pool

Israels statsminister Benjamin Netanyahu beskriver den pågående bakkeoffensiven på Gaza-stripen som krigens andre fase. Han ber sivile dra til områder sør på Gaza.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt lørdag kveld en tv-tale om krigen som nå pågår, etter at Israel ble utsatt for et brutalt terrorangrep fra Hamas.

Mer enn 1400 israelere – menn, kvinner og barn – ble drept i angrepet, og mer enn 200 holdes fanget som gisler hos Hamas, under ukjente forhold.

Krigen mot Hamas inne på Gaza-stripen kommer til å bli vanskelig og langvarig, fastslo statsministeren.

NTB-Reuters melder om saken.

Ett døgn tidligere trappet den israelske hæren IDF opp sine luft- og bakkeoperasjoner på Gaza-stripen, samtidig som internett og mobilnettverket ble slått ut.

Mye tyder på at en større bakkeoffensiv inn på Gaza-stripen er innledet, der målet er å slå ut terrorgruppen Hamas en gang for alle. Israel har nå fått nok av den stadige terroren gruppen bedriver, og man ønsker ingen gjentakelse av angrepet 7. oktober.

Israels statsminister er tydelig i sin tale overfor dem som ikke retter sitt sinne mot Hamas, men mot Israel:

– De som anklager oss for krigsforbrytelser, er hyklere, sier Netanyahu, og lover samtidig at Israel vil gjøre alt for å få hjem de over 220 gislene som Hamas holder på Gaza-stripen.

Han sier også at han tror det er en langvarig krig man nå er inne i, men at den er nødvendig. Ikke minst vil man prøve å få befridd gislene.

Mange er opptatt av forholdene for sivile på Gaza-stripen mens krigen pågår der.

Israels militære (IDF) ba lørdag på ny innbyggerne nord på Gaza-stripen, inkludert i Gaza by, om å «evakuere umiddelbart» til den sørlige delen av Gaza. Der kan de komme seg unna krigshandlingene.

Hamas ga ingen tilsvarende varsler til Israels sivile. Tvert imot var nettopp det å drepe og ta sivile til fange selve målet med Hamas-aksjonen.

IDF ba første gang 12. oktober 1,1 millioner innbyggere nord i Gaza om å søke tilflukt i sør for å unngå å bli rammet av angrep. Siden har hundretusenvis flyktet.

Propalestinske hjelpeorganisasjoner, propalestinske FN-eksperter og arabiske land har beskrevet denne evakueringsordren som en tvangsforflytning av sivile.

Samtidig kritiserer de Israel for å bombe områder i nord der Hamas har sine styrker og våpenlagre.

De protesterende nasjoner og organisasjoner har ikke kommet med noen forslag til hvordan de mener Israel bør gå frem for å gjøre slutt på Hamas og fjerne faren for nye terroraksjoner fra gruppen.

 

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bestill også:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.