Israels statsminister har lagt fram en plan for styringen av Gaza etter krigen. Han vil ha et lokalt embetsverk og samtidig gi den israelske hæren frie tøyler. En tostatsløsning virker helt utenkelig.

Det er tydelig at den israelske statsministeren ikke lar seg presse av de stadig mer palestina-vennlige vestlige landene med vår utenriksminister Espen Barth Eide i spissen.

Planen, som Benjamin Netanyahu la fram for den israelske regjeringen sent torsdag, innebærer også at landets væpnede styrker (IDF) skal fortsette krigen mot Hamas inntil Israels mål er nådd.

Det inkluderer avvikling av Hamas og Islamsk jihad, samt løslatelse av alle gislene som fortsatt holdes i det krigsherjede territoriet, skriver AFP, som har sett planene.

Etter krigen vil Netanyahu at det sivile styret skal ivaretas av «lokale tjenestemenn som har administrativ erfaring» og som «ikke er tilknyttet land eller organisasjoner som støtter terror». (NTB-AFP)

Selv etter at krigen er slutt vil Netanyahu gi Israel Defense Forces (IDF) «ubegrenset frihet» med det mål å forhindre flere terrorangrep mot israelske sivile, kvinner og barn.

Men han frykter splittelse internt i regjeringen, siden flere høyreorienterte medlemmer av regjeringen har krevd at man gjenoppretter israelske bosetninger på Gaza-stripen. Dette har Netanyahu vært forsiktig med å erklære. I fire måneder har han derfor holdt daglige møter i sikkerhetskabinettet, skriver Times of Israel.

– Planen fastslår at Israel vil fortsette prosjektet som allerede er i gang med å etablere en sikkerhetsbuffersone på palestinsk side av grensen, står det videre. Den sonen skal bestå «så lenge det er behov for den».

Ved hjelp av IDF og trolig etterretningstjenestene vil Netanyahu sørge for at Israel har full kontroll «i hele området vest for Jordan». Dette inkluderer Judea og Samaria («Vestbredden») og selvsagt Gaza-stripen.

I tillegg ønsker Israel at FNs flyktningorganisasjon for palestinerne, UNRWA, skal avvikles. Samtidig skal man fortsatt opprettholde sperringen mot Egypt, som Egypt selv har opprettet for å forhindre palestinske terrorangrep. Hele Gaza skal demilitariseres.

Palestina-arabere reagerer

En talsperson for palestinernes president Mahmoud Abbas avviser planen kategorisk.

– Den eneste løsningen for Gaza er å være en del av en uavhengig palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad, sier talsperson Nabil Abu Rudeineh, ifølge det offisielle palestinske nyhetsbyrået Wafa.

– Enhver plan som går imot dette, er dømt til å mislykkes. Israel vil ikke lykkes med sine forsøk på å endre de geografiske og demografiske realitetene på Gazastripen, fortsetter han.

– Dersom verden ønsker fred og sikkerhet i regionen, må den få slutt på Israels okkupasjon av palestinske områder og anerkjenne en palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad.

Selvsagt er Hamas langer også kritiske, og sier planen ikke kommer til å lykkes.

– Når det gjelder Gaza etter krigen, så legger Netanyhau fram planer som han vet han aldri vil lykkes med, sier Hamas-talsmann Osama Hamdan på en pressekonferanse i Libanon fredag.

Barth Eide og Blinken og en rekke andre vestlige politikere snakker om en tostatsløsning. De vil neppe få drømmen oppfylt.

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.