Det israelske militæret har blitt beordret til å «evakuere» palestinerne fra grensebyen Rafah. Utenriksminister Espen Barth Eide frykter et blodbad og advarer Israel mot å rykke inn.

– Jeg frykter et blodbad dersom israelske styrker nå rykker inn i Rafah. Over 1 million mennesker har allerede vært gjennom et helvete på jord og har søkt tilflukt i en by som vanligvis huser 200.000, sier Barth Eide i en uttalelse til NTB.

Menneskene i Rafah har ingen steder å flykte, sier Barth Eide. Han nevner ikke at de er sperret ute fra Egypt, som har bygget en enorm mur mot Gaza for å forsikre seg om at palestina-arabere ikke kommer inn i Egypt.

Dette er en avgjørelse som ble tatt av egyptiske myndigheter etter flere terrorangrep i Egypt, utført av disse såkalte flyktningene.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har beordret militæret til å forberede en «evakuering» av palestinerne fra Rafah før en varslet bakkeinvasjon.

Ordren kommer på tross av at USA har sluttet seg til advarsler fra Norge, FN og en rekke hjelpeorganisasjoner mot å invadere Rafah.

– Jeg vil på det sterkeste advare Israel om de tragiske konsekvensene for sivilbefolkningen dersom de gjør dette. En bakkeoperasjon vil gjøre en allerede katastrofal situasjon enda verre, og det blir enda vanskeligere å få inn livsviktig humanitær hjelp, sier Barth Eide.

Israel mener Hamas-terrorister har søkt tilflukt i Rafah, og ser det derfor som nødvendig å invadere området for å oppnå ett av målene med krigen, som er å utslette Hamas.

Israel Defense Forces er allerede i ferd med å forberede seg på å utføre oppdraget. Sivile palestinske arabere må derfor velge mellom evakuering eller risiko for egne liv, hvis Hamas gir dem noe valg.

Det er lite trolig at Israels regjering vil bry seg om hva en utenriksminister fra Norge mener om saken.

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.