Kanskje mindre våpen bør selges til Israel, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell. Våpen fører jo til at IDF dreper mennesker i den pågående krigen, og det virker uakseptabelt for Borrell.

Borrells uttalelse framstår indirekte som kritikk av USA. Amerikanske myndigheter har flere ganger sagt at for mange sivile blir drept på Gazastripen.

– Vel, hvis dere mener at for mange mennesker blir drept, kanskje dere skal tilby mindre våpen for å unngå at så mange blir drept, sa Borrell på en pressekonferanse mandag.

– Hvis verdenssamfunnet mener at dette er nedslakting, at for mange mennesker blir drept, så kanskje vi må tenkte på leveransene av våpen, la han til. (NTB-AFP-Reuters)

Borrell er trolig villig til å fortsette støtten til palestinske myndigheter, siden de våpnene som Hamas bruker for å drepe jøder tydeligvis ikke er like kritikkverdig. En domstol i Nederland har vedtatt å stanse våpenleveranser til Israel, men dette utfordres politisk.

Tidligere mandag anket Nederlands regjering en ordre fra en nederlandsk domstol om å stanse salg av kampflydeler til Israel.

Borrell kritiserer Israels plan om å invadere Rafah. Allerede er to israelske gisler frigitt i Rafah av IDF etter fire måneder i fangenskap. Men palestina-arabere har ifølge Borrell ingen steder å flykte på vår klode.

– De skal evakuere – hvor da? Til månen? spurte EUs utenrikssjef.

Hvorfor palestinske arabere ikke kan flykte til Jordan eller Egypt nevnes ikke av Borrell.

Norge fortsetter å støtte terroristene.

Som følge av anklagene har USA og en rekke andre vestlige land inntil videre stanset sin støtte til UNRWA.

Samtidig har andre vestlige land landet på motsatt konklusjon. Norge, Danmark og Spania er blant landene som fortsetter å støtte FN-organisasjonen.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har påpekt at UNRWA spiller en avgjørende rolle i hjelpearbeidet på den krigsherjede Gazastripen. Han har advart mot å kollektivt straffe hele den palestinske befolkningen.

På pressekonferansen mandag gjorde Borrell det klart at han er enige med landene som fortsetter å støtte FN-organisasjonen.

– Det er et tema som splitter. Men vi mener at UNRWAs arbeid bør fortsette, sa Borrell, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Borrell mener det mangler bevis på at UNRWA-ansatte deltok i terrorangrepet 7. oktober.

– Det er ingen hemmelighet at den israelske regjeringen ønsker å bli kvitt UNRWA, hevder han.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.