NTB

EUs utenrikssjef Josep Borrell advarer sterkt mot Israels varslede offensiv i Rafah sør på Gazastripen. Det vil bli katastrofalt, advarer han.

– Jeg gjentar advarselen fra flere medlemsland i EU om at en israelsk offensiv i Rafah vil føre til en ubeskrivelig humanitær katastrofe og alvorlige spenninger med Egypt, skriver Borrell på X, tidligere Twitter.

Anslagsvis 1,5 millioner palestinere befinner seg i Rafah på grensa til Egypt, helt sør på Gazastripen. Over 1 million av dem har flyktet fra krigshandlingene lenger nord.

Ifølge Borrell er forhandlinger og løslatelse av gisler den eneste måten å unngå blodbad.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener en bakkeinvasjon er høyst nødvendig for å knuse Hamas, og han har beordret hæren om å forberede en evakuering av området.

Egypt har reagert svært kraftig på trusselen om israelsk invasjon av Rafah. Om bakkesoldatene nærmer seg grensen mot Egypt, eller om soldatene tvinger flyktninger over grensen, så undergraves den 40 år gamle fredsavtalen mellom landene, har myndighetene i Egypt advart om.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.