Grensestasjonen mellom Gaza og Egypt, Rafah, åpnet klokken 10.00 lokal tid og 20 lastebiler fikk slippe gjennom med medisiner og noe mat. I teorien skal også utenlandske borgere kunne slippe ut, men det er usikkert hvor lenge grensestasjonen vil være åpen. Det er tydelig at det foregår et spill i kulissene som offentligheten har dårlig innsikt i.

Egypt har kontrollen, men Egypt har ført en meget restriktiv linje. Det har ikke vært mye palestinsk solidaritet fra deres side. Egypt er åpenbart redd for at problemene i Gaza skal forflytte seg over på deres side.

Ord er billige, men når det kommer til handling, kniper det.

Nødhjelp er på vei inn til Gazastripen fra Egypt over grenseovergangen Rafah, melder egyptiske medier.

Det er første gang siden Israel innførte full blokade av Gazastripen at det kommer nødhjelp inn til det palestinske området. De 20 lastebilene kommer med medisin, medisinsk utstyr og noe mat, opplyser Hamas’ pressekontor.

Egyptisk TV sendte lørdag morgen direkte fra grensen, og bildene viste flere lastebiler som krysset grensen.

Tidligere lørdag meldte USAs ambassade i Jerusalem at de hadde blitt opplyst om at grensen kom til å åpne klokka 10 lokal tid (9 norsk tid) for utenlandske statsborgere som ønsker å forlate Gazastripen. Men det er ikke klart hvor lenge den blir værende åpen, og hvor mange som slipper ut.

Det befinner seg rundt 200 norske borgere på Gazastripen, og UD har sendt et team til Egypt for å bistå de som eventuelt slipper ut av den krigsherjede enklaven.

Gazas over 2 millioner innbyggere har ikke fått nye forsyninger med mat og medisiner siden Israel erklærte krig etter Hamas-angrepet for to uker siden. Også drivstoffleveransene er stanset, og det ser ikke ut til at lastebilene som lørdag fikk kjøre inn i Gaza, frakter dette.

Det har blant ført til at ingen kraftverk lenger er i drift.

I tillegg har Israel stanset tilførselen av rent vann.

Grensen ved Rafah sør på Gazastripen er den eneste som ikke kontrolleres av Israel, men israelske myndigheter har stilt strenge krav før de ville åpne for nødhjelp. Ett av kravene er at ingenting havner i hendene på Hamas, mens et annet er at hjelpen heller ikke blir sendt til innbyggere nord på Gazastripen, som Israel ønsker å tømme for sivile før en eventuell bakkeinvasjon. (NTB)

Det er uklart hvordan Israel kan stille krav om hva som kan slippe inn over Rafah når Egypt har kontrollen.

 

 

 

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.