NTB

FN håper en ny konvoi med lastebiler kan bli sendt inn i Gaza på søndag, og at man får på plass et system som tillater større leveringer fra neste uke.

– Jeg har hørt i ettermiddag at vi kan få en ny konvoi i morgen, kanskje til og med litt større, 20 til 30 lastebiler, sier FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths i et intervju på sidelinjen av toppmøtet om Gaza i Kairo lørdag kveld.

– Samtalene med Israel er tøffe, men rettferdige. Det er utrolig viktig at det ikke er noen pauser i bistanden som går over grensen, tilføyer han.

En første konvoi på 20 lastebiler ankom Gaza gjennom Rafah-overgangen med Egypt lørdag formiddag. Men grenseovergangen ble kort tid senere stengt som følge av israelske krav om strengere inspeksjoner og bekreftelse på at kun bistand kommer inn.

– Trenger mange, mange flere

Nødhjelpskolonnen inneholdt blant annet 60 tonn mat, som hermetikk med tunfisk, mel, pasta og bønner.

Både FN, utenlandske ledere og Hamas har vært tydelig på at det kun er «en dråpe i havet» og at det trengs mye mer.

– Situasjonen er katastrofal på Gazastripen. Vi trenger mange, mange, mange flere lastebiler og en kontinuerlig strøm av hjelp, sier leder for Verdens matvarefond (WFP) Cindy McCain.

Nødhjelpskolonnen inneholdt også sårt tiltrengte medisiner og kirurgisk utstyr.

Ifølge McCain er det bare snakk om dager før de 2,3 millioner innbyggerne på Gaza går tom for mat. På egyptisk side av grensen står det fortsatt lastebiler med 930 tonn mat som ennå ikke har sluppet inn.

Ett måltid og skittent vann

Ifølge FN trengs det 100 lastebiler med nødhjelp per dag for å dekke behovet til Gazas innbyggere. Enklaven hadde inntil lørdag vært underlagt en nesten to uker lang full blokade på grunn av krigen mellom Israel og Hamas.

Mange palestinere i Gaza mangler nå både mat, rent vann, medisiner, drivstoff og strøm. Mange spiser kun ett måltid om dagen og må drikke skittent vann fra brønner for å overleve.

– Vi trenger fra i morgen å bygge opp et lett og effektivt inspeksjonssystem, som ikke vil bremse ting, sier Griffiths lørdag kveld.

– Israelerne må bestemme hvilke byråer fra deres eget regjeringssystem som er involvert i inspeksjonen, og vi må være i stand til å overbevise dem om at et lettvint inspeksjonssystem fungerer, fortsetter FN-toppen.

Intens megling

Nødhjelpen slapp inn etter en uke med intens megling mellom en rekke diplomater og etter at både USAs president Joe Biden og utenriksminister Antony Blinken har besøkt Israel.

I en uttalelse lørdag kveld sier Biden at USA er forpliktet til å sikre at sivile i Gaza fortsetter å ha tilgang til mat, vann og medisinsk behandling uten at det blir omdirigert av Hamas.

– Vi vil fortsette å jobbe med alle parter for å holde Rafah-overgangen i drift for å gi bistand som er avgjørende for velferden til folket i Gaza, sier han.

Grensen ved Rafah sør på Gazastripen er den eneste som ikke kontrolleres av Israel, men israelske myndigheter har stilt strenge krav før de ville åpne for nødhjelp. Ett av kravene er at hjelpen ikke blir sendt til innbyggere nord på Gazastripen, som Israel ønsker å tømme for sivile før en eventuell bakkeinvasjon.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.