I forrige uke oppsøkte en gruppe palestinske menn et FN-lager i Gaza sentrum og krevde å få tilgang til nødhjelpen som var lagret der. De var ikke ute etter mat, drivstoff eller medisiner. De var ute etter sigaretter.

Hendelsen er symbolsk for en ny, betydelig hindring for nødhjelpsleveransene i enklaven, skriver Wall Street Journal.

Høye priser på tobakk fører til massiv smugling av sigaretter, og symboliserer sammenbruddet i lov og orden som bremser leveringen av livsnødvendig nødhjelp.

Ifølge Israel Defense Forces er det 1400 lastebiler som står fastlåst i Gaza ved grenseovergangen Kerem Shalom.

Lastebiler ment for nødhjelp har blitt mål for palestinske smuglere som forsøker å få tak i ulovlige sigaretter. Lokale kriminelle angriper også kjøretøy som de mistenker har sigaretter gjemt et sted om bord, sier kilder fra FN.

Sigaretter selges for så mye som 25 dollar stykket i det isolerte Gaza, så det er mye penger å tjene på dette.

Prisene på røyk har steget kraftig etter at Israel begrenset importen til Gaza til livsnødvendige varer, noe som ikke inkluderte sigaretter – etter angrepene 7. oktober.

Sigaretthandelen fortsatte i månedsvis, i all hemmelighet gjennom Rafah-grenseovergangen mellom Egypt og Gaza, som de Hamas-støttede myndighetene kontrollerte. Men da israelske styrker tok kontroll over grenseovergangen den 6. mai, ble det fort slutt på dette.

Kriminelle angrep på hjelpekonvoier har blitt så alvorlige at over tusen lastebillass med nødhjelp har blitt stående på Gaza-siden av Kerem Shalom-grenseovergangen til Israel. Selv en daglig israelsk pause i kampene langs en kritisk forsyningsrute har ikke vært nok til å få hjelpeorganisasjonene til å flytte forsendelsene.

– Dette truer med å undergrave alt vi prøver å gjøre, sier en FN-tjenestemann.

Israel sier at de ikke setter noen grenser for hvor mye hjelp som kan komme inn på Gaza-stripen, og at FN og andre hjelpeorganisasjoner ikke har økt kapasiteten sin nok.

Samtidig konfiskerer Hamas opp mot 75 prosent av leveransene.

En stor andel av Gaza-hjelpen ender hos Hamas

En annen FN-ansatt sa at tre bevæpnede menn tirsdag ankom et annet FN-lager i Gaza sentrum og krevde å få gjennomsøke nødhjelpen på jakt etter sigaretter.

– Sigaretter har blitt som det nye gullet i Gaza, sa tjenestemannen.

Israelske tjenestemenn sa at de har funnet sigaretter smuglet inn blant nødhjelp eller båret av sjåfører, inne i uthulede vannmeloner eller stappet dem inn i poser eller kartonger med lovlige varer.

– Israelerne foretar grundige kontroller av noen få utvalgte esker, men kan umulig inspisere hver eneste pakke, eske eller kartong, sier en palestinsk kilde til WSJ.

En annen palestinsk mann fortalte at han hadde sett bevæpnede menn på lastebiler med nødhjelp åpne tre sekker med mel som hadde falt av en av lastebilene, for å sjekke dem nøye.

– Hvis disse sekkene hadde inneholdt sigaretter, ville disse mennene ha drept alle som rørte ved dem, sa mannen.

Det ser ut til at palestina-araberne på Gazastripen ikke er særlig opptatt av å sørge for at livsnødvendig nødhjelp som mat og medisiner skal nå frem til sivile kvinner og barn.

Også i krig ser det ut til at de mener det viktigste er å berike seg selv.

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.