NTB

21 alvorlig syke barn er hentet ut fra Gazastripen via grenseovergangen ved israelske Kerem Shalom, melder nyhetsbyrået AP.

Barnas familier tok farvel med dem da skyssen deres ut forlot Nasser-sykehuset i byen Khan Younis sør på Gazastripen torsdag, skriver AP.

Nyhetsbyrået skriver at det ikke er klart hvor de vil bli behandlet, men en egyptisk helsekilde opplyser til franske AFP at 21 palestinske pasienter blir tatt til De forente arabiske emirater for behandling.

Tårevåt avskjed

Nour Abi Zahri gråt mens han tok farvel med sin unge datter.

Hun har alvorlige brannskader på hodet fra et israelsk luftangrep, og faren sier han ikke har fått tillatelse til å forlate Gazastripen sammen med henne. Moren hennes får imidlertid bli med.

– Det har gått nesten ti måneder, og det er ingen løsning for sykehusene her, sa han til AP.

Kamela Abukweik brast ut i gråt etter at sønnen hennes gikk om bord i bussen mot grenseovergangen sammen med bestemoren sin.

– Han har fått svulster over hele kroppen, og vi vet ikke hva årsaken er. Og han har konstant feber. Jeg vet fortsatt ikke hvor han skal, sa hun.

– En dråpe i havet

Mohammed Zaqout, som leder sykehusene i Gaza, sa på en pressekonferanse torsdag at evakueringene gjøres i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO) og tre amerikanske veldedige organisasjoner.

Ifølge ham er det mer enn 25.000 pasienter på Gazastripen som trenger behandling i utlandet, blant dem rundt 980 barn med kreft.

Han omtaler torsdagens evakueringer som «en dråpe i havet», og sier at den kompliserte evakueringsruta gjennom Kerem Shalom ikke kan fungere som alternativ for overgangen i Rafah.

AP skriver at de fleste av barnas slektninger måtte bli igjen på Gazastripen, og at ikke heller de som fikk dra ut med barna, visste hvor reisen skulle ende.

Første evakuering siden mai

Det er den første evakueringen fra Gaza siden grenseovergangen ved Rafah i sør ble stengt da israelske styrker tok over kontrollen tidlig i mai.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa torsdag at Norge skal ta imot inntil 20 pasienter med pårørende fra Gazastripen for behandling ved norske sykehus.

Egyptiske myndigheter har nektet å gjenoppta transport av folk og varer gjennom Rafah så lenge Israel har kontroll på palestinsk side.

Noen lastebiler med nødhjelp har derfor blitt omdirigert til den nærliggende overgangen ved Kerem Shalom, men ifølge humanitære kilder har det i snitt kommet inn mindre enn 90 lastebiler per dag. FN sier det trengs minst 500 lastebiler hver dag for å møte palestinernes nødhjelpsbehov.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.