Overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Astrid Pedersen / NTB

Etter to ukers venting i Kairo drar de pro-palestinske legene Mads Gilbert og Erik Fosse hjem til Norge. De slippes ikke  inn på Gaza-stripen.

Legen Mads Gilbert og hans kollega Erik Fosse er kjent for sterke pro-palestinske meninger. Nå hadde de tenkt å reise inn på Gaza-stripen for å bistå i Hamas-regimets helsevesen, noe de to har gjort også ved tidligere anledninger når det har pågått krigshandlinger mellom Hamas og Israel.

Men denne gangen blir det ikke noe av besøket i Gaza, i hvert fall ikke i første omgang, melder NTB. Det er Egypt som sier nei.

Erik Fosse, som er leder for noe som kalles Norwegian Aid Committee, skriver til NRK tirsdag kveld at de nå har fått denne beskjeden fra egyptiske myndigheter.

De to er kjent som dyktige leger, og hadde håpet å kunne bidra som kirurgteam på Gaza-stripen. Samtidig er de kjent som svært ivrige og ikke utpreget nyanserte tilhengere av palestinsk side i konflikten med Israel.

Myndighetene i Egypt har imidlertid stengt av ruten gjennom Sinaiørkenen av sikkerhetshensyn. Dermed kommer ikke legene seg fram til grenseovergangen ved Rafah.

54 lastebiler med mat, medisiner og vann har så langt krysset grensa. Men Egypt ønsket altså ikke å la de to norske lege-aktivistene få bli med inn.

Det er ikke opplyst om, og eventuelt når, de to legene vil gjøre et nytt forsøk på å slippe inn til Hamas-kontrollert område.

 

Ny, viktig bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.