For første gang siden krigen startet, er sårede palestinere evakuert fra Gazastripen til Egypt. Tusenvis sårede skal fortsatt befinne seg på Gaza.

Den egyptiske TV-kanalen Al-Qahera News viser bilder som skal vise sårede palestinere på egyptisk side av grensen. De skal da ha vært på vei til sykehuset i byen al-Arish like ved.

Ifølge egyptiske grensemyndigheter er 81 alvorlig skadde personer ventet å slippe ut av det beleirede området.

Røde Halvmåne i Egypt hadde onsdag ettermiddag bekreftet at to menn og en gutt er ankommet sykehuset. (NTB-AP-AFP)

Utenlandske borger samler seg også i området, blant annet hjelpearbeidere og palestinere.

Øyenvitner og Røde Halvmåne oppgir at det dreier seg om personer fra USA, Canada, Østerrike, Finland, Tsjekkia, Bulgaria, Japan, Australia og Indonesia, samt personer fra andre land i Midtøsten, som Egypt, Jordan og Algerie.

Al Jazeera melder på X at over 300 utenlandske borgere har ankommet Egypt, men dette er ikke bekreftet. The Times bruker ordene «mer enn 100». Listen skal heller ikke inneholde norske borgere.

– Vi har ikke fått beskjed om at norske borgere er oppført på listen over de som kan krysse grensen ved Rafah i dag, skriver UD i en epost til NTB.

Den norske legen Mads Gilbert er som vanlig på plass når noe skjer i Gaza, og han hevder det som foregår bare er et spill for galleriet, skriver NRK.

Gilbert har vært medlem av Palestinakomiteen i mange år. Han hevder at han har fått melding om at alt internasjonalt personell, som journalister og helsepersonell, forlater Gaza i dag.

Dermed forsvinner alle internasjonale fra Gaza, slik Israel ønsker, fortsetter han.

– Noe bistand skal inn i dag, men dette er et spill for galleriet.

Leger Uten Grenser oppgir litt senere at 22 av deres ansatte er blant dem som onsdag har sluppet ut av Gazastripen og har kommet seg over grensen til Egypt.

76 sårede mennesker og 335 personer med utenlandsk pass har fått kommet inn i Egypt fra Gazastripen onsdag, opplyser en egyptisk tjenestemann ifølge medier.

Gilbert har lenge forsøkt å komme seg inn til Gazastripen, men det har vist seg umulig. Siden Gilbert befinner seg i Kairo, så ser han selvsagt ikke med egne øyne hva som foregår ved Rafah.

Norske myndigheter har i ukesvis forsøkt å få tillatelse til at norske borgere kan forlate Gaza.

Ifølge britisk UD vil utenlandske borgere trolig kunne forlate Gazastripen etappevis de neste dagene – men kun spesifikke grupper som omfattes av avtalen som er inngått mellom Israel, Egypt og Hamas.

Hvem som inkluderes i disse spesifikke gruppene skriver NTB ingenting om.

Avtalen som førte til onsdagens åpning, er forhandlet fram av Qatar, mens USA skal ha fungert som «koordinator», ifølge Reuters.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.