Det er 150 innbyggere i Gaza med norsk statsborgerskap, og av dem ønsker 120 å komme til Norge, opplyser UD. Norske stasjoner forsøker å hjelpe dem ut på alle mulige måter. Men UD sier at så vidt de vet, var det ingen innbyggere som slapp ut gjennom grenseposten Rafah til Egypt lørdag.

Egypt fører en hard linje, og det kan hende det er i samforståelse med Israel. Hvis alle palestinere med dobbelt eller utenlandsk statsborgerskap skulle ønske å forlate Gaza, kan det bli en betydelig strøm. Det vil også være vanskelig å gjøre forskjell på landene.

Interessant nok er det bare 15 med norsk pass på Vestbredden som ønsker å komme seg ut. NTB kaller konsekvent Vestbredden for okkupert.

– De aller fleste publikumshenvendelsene til UD går på situasjonen i Gaza. Hovedfokuset vårt er derfor norske borgere i Gaza. Vi oppfordrer dem som ønsker å forlate Gaza, og som ikke har vært i kontakt med oss, til å gjøre det, skriver han i en e-post til NTB.

Utenriksdepartementet kommuniserer regelmessig med de inne på Gaza-stripen og ringte folk lørdag kveld og natt til søndag for å sikre at de har nok informasjon til å tillate grensepassering. Men de kan ikke garantere at det vil være mulig for norske borgere å krysse grensen til Egypt via Rafah-grenseovergangen søndag.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) snakket med Israels utenriksminister lørdag kveld og gjentok da oppfordringen om at norske borgere får passere grensen til Egypt.

– Våre utenriksstasjoner i Kairo, Tel Aviv og Al Ram er i kontinuerlig kontakt med egyptiske, israelske og palestinske myndigheter om muligheten for reise fra Gaza til Egypt, skriver Rongved.

UD er ikke kjent med at noen land fikk evakuere sine borgere over Rafah-grenseovergangen lørdag. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.