Ingen norske borgere har så langt takket ja til UDs tilbud om assistert utreise fra Vestbredden. Men rundt 200 ber om hjelp til å komme seg ut av Gaza.

– Vi er svært bekymret for de norske borgerne i Gaza. Det er om lag 200 norske borgere eller med norsk tilknytning ønsker hjelp fra norske myndigheter til å reise ut fra Gaza og vi er i kontakt med dem på telefon, sms og Whatsapp.

Dette sier kommunikasjonsrådgiver Henrik Hoel i Utenriksdepartementet til Dagbladet. Han beskriver situasjonen som uoversiktlig, og den endrer seg fort. Dagbladet bruker ikke begrepet nordmenn, men dét gjør NTB.

– UD gikk ut med tilbud i går kveld om assistert utreise for norske borgere fra Vestbredden, men så langt har ingen bekreftet at de vil benytte seg av tilbudet, sier Hoel.

UD er ikke kjent med at norske borgere er skadd eller drept på Vestbredden eller i Gaza. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at departementet kontinuerlig er i kontakt med nordmenn som befinner seg i Gaza.

– Vi vet ganske godt hvor de er, men problemet er at vi ikke får dem ut, sier Barth Eide under et pressetreff utenfor Utenriksdepartementet onsdag. (NTB)

Norge jobber aktivt for å bidra til en åpning av grensa mellom Rafah i Sør-Gaza og Egypt. Barth Eide var i samtaler Egypts utenriksminister Sameh Shoukry tirsdag om behovet for å få nordmennene ut.

– Det vil han samarbeide om. Det er ikke bare å få dem ut, men også å ta dem imot på en god måte.

Mandag sendte UD et utryknings-team som inkluderte en lege til Kairo, for å bistå eventuelle norske borgere som kommer ut fra Gaza til Egypt. Et annet team er sendt til Kypros.

Kjøp billetter her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.