Minst 300 amerikanske borgere og 100 britiske skal ha blitt evakuert fra Gaza. Ingen norske borgere har foreløpig sluppet ut.

NTB-APF-Reuters omtaler disse personene som briter, amerikanere og nordmenn. Man må vel anta at det i nesten 100 prosent av tilfellene dreier seg om palestinere som har skaffet seg lønnsomme statsborgerskap i andre land.

– I løpet av de siste dagene, gjennom ganske intense forhandlinger, har vi klart å få ut mer enn 300 fastboende amerikanere og familiemedlemmene deres, sa sikkerhetsrådgiver Jonathan Finer ved Det hvite hus til CBS News søndag.

Det antas at det fortsatt befinner seg en del såkalte amerikanere på Gaza fortsatt.

– Over 100 britiske statsborgere har klart å krysse grensen fra Gaza og kommet seg inn i Egypt via Rafah, sier visestatsminister Oliver Dowden i Storbritannia til BBC.

Lørdag ble grensen nok en gang stengt, noe som skuffet Dowden.

– Vi følger nøye med på situasjonen, og vi håper at grenseovergangen vil åpne igjen i dag, slik at flere britiske statsborgere kan forlate området.

Av de 200 personene med norsk statsborgerskap som oppholder seg på Gaza har ingen fått passere grensen. Milliarder av bistand ser ikke ut til å føre til noen særlig sympati.

Utenriksminister Espen Barth Eide har bedt den nasjonale israelske sikkerhetsrådgiveren Tzachi Hanegbi om at også norske borgere skal få forlate området.

– Jeg uttrykte min dype bekymring for de sivile i Gaza, og behovet for å gjøre det mulig for nordmenn å forlate Gaza gjennom Rafah, sa Eide i en pressemelding lørdag.

Det er vel strengt tatt ikke Israel som forhindrer norske borgere å forlate Gaza.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.