FN-domstolen ICJ beordrer Israel til umiddelbart å stanse sin offensiv mot den palestinske byen Rafah.

Begrunnelsen er den humanitære situasjonen på Gaza-stripen.

Dommere ved FNs øverste domstol beordret fredag Israel til umiddelbart å stanse det militære angrepet på Rafah, sør i Gaza, i en skjellsettende hasteavgjørelse i Sør-Afrikas sak der Israel anklages for folkemord. (Reuters)

ICJ beordrer også Israel til å åpne grenseovergangen ved Gaza. Det befinner seg store mengder mat og nødhjelp i Egypt som ikke kommer seg inn. Men Israel mener Egypt må ta skylden for det.

– Israel må umiddelbart stanse sin militæroffensiv i Rafah, sa ICJ-dommer Nawaf Salam da han leste opp kjennelsen. (NTB)

FN-domstolen fokuserer på palestinernes rettigheter og krever at Israel tar grep og innfører tiltak for å hjelpe.

Det er også flere rapporter om hvordan store deler av nødhjelpen havner hos terrorgruppa Hamas.

Fredagens beslutning er tredje gang i år at FN-domstolen har utstedt foreløpige kjennelser i saken Sør-Afrika har anlagt mot Israel som følge av krigføringen i Gaza.

ICJ, som holder til i Haag, er FNs høyeste organ for behandling av tvister mellom stater. Domstolens avgjørelser er endelige og bindende, men har tidligere blitt ignorert, ettersom domstolen ikke har noen håndhevelsesmyndighet.

De har dog anledning til å be FNs sikkerhetsråd om å gripe inn.

Reaksjoner

Hamas hyller FN-domstolens avgjørelse, men kritiserer ICJ for å ikke ha beordret stans i alle israelske angrep mot Gaza. Det sitter fortsatt nesten 130 gisler i området.

Espen Barth Eide forventer, ikke overraskende, at Israel følger kravene til ICJ.

Israels har én måned på seg til å oppfylle kravene. Statsminister Benjamin Netanyahu sier han skal rådføre seg med regjeringen, men Israel kommer neppe til å la seg beordre.

Finansminister Bezalel Smotrich sier at Israel ikke vil akseptere FN-domstolens avgjørelse, siden han mener at denne er ensbetydende med å kreve at Israel bestemmer seg for å slutte å eksistere.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.