NTB

FN-domstolen skal fredag komme med en kjennelse i folkemordsaken som Sør-Afrika har anlagt mot Israel. Da kan Israel få ordre om å stanse angrepene mot Gaza.

Det første ICJ i Haag skal ta stilling til, er hvorvidt den skal gi Israel ordre om å stanse krigføringen i Gaza umiddelbart, slik Sør-Afrika har bedt om. ICJ kommer imidlertid ikke til å ta stilling til hovedspørsmålet – hvorvidt Israel begår folkemord på Gazastripen. Behandlingen av slike saker tar vanligvis flere år.

De 17 dommerne kan også beordre hastetiltak som ikke er nøyaktig de samme som dem Sør-Afrika har bedt om, men som skal bidra til at konflikten ikke trappes opp og situasjonen blir enda verre.

Selv om domstolens kjennelser er bindende, er det lite som tyder på at Israel vil følge en slik ordre ettersom ICJ ikke har noen sanksjonsmyndighet. Likevel vil det kunne legge et sterkt press på vestlige land som til nå har uttrykt sterk støtte til Israel, deriblant USA.

Etter at retten har tatt stilling til eventuelle hastevedtak, fortsetter de 17 dommerne å vurdere om den skal anlegge en folkemordsak mot Israel.

Titusener av ofre

Krigen har pågått siden 7. oktober og ble utløst av Hamas-angrepet mot Israel der over 1100 mennesker ifølge israelske myndigheter ble drept.

I løpet av tre og en halv måned har nærmere 26.000 palestinere blitt drept i israelske angrep på Gazastripen, ifølge palestinske helsemyndigheter, mens over 60.000 oppgis å ha blitt såret.

Samtidig er store deler av bygningsmassen lagt i grus, mesteparten av befolkningen drevet på flukt, og tilgangen på mat, rent vann, medisiner og annen nødhjelp er blitt blokkert. Den humanitære situasjonen beskrives som katastrofal, og en av fire innbyggere sulter, ifølge FN:

Avviser anklager

Israelske myndigheter nekter for å ha begått folkemord og påberoper seg selvforsvar etter Hamas-angrepet.

Israels president Isaac Herzog har avfeid beskyldningene mot landet som «grusomme» og «uhyggelige». Anklagene mot Israel er også avvist av landets viktigste støttespiller USA.

Kjennelsen fredag blir kunngjort klokka 13 norsk tid. Saken ble innledet med to dager i retten tidligere i januar da Sør-Afrika argumenterte for sine anklager og Israel forsvarte seg.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.