Jose Manuel Albares under en presse­konferanse om Midtøsten i Brussel den 27. mai 2024.
Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB.

Spanias utenriksminister José Manuel Albares har torsdag kunngjort at landet slutter seg til Sør-Afrikas folkemordsak mot Israel ved Den inter­nasjonale domstolen (ICJ).

Med det har Spania sluttet seg til et lite antall andre land, deriblant Irland, som har uttrykt ønske om å interevenere i saken på Sør-Afrikas side, skriver Jerusalem Post.

Albares sa at Madrid ønsket å støtte ICJ i gjennomføringen av tiltak, inkludert en ordre til Israel om å stanse militæroperasjonen i Rafah sør i Gaza, men ga få detaljer om hva den ønskede intervensjonen ville innebære.

«Vi gjør det (ber om å få gripe inn) på grunn av vår forpliktelse til folkeretten, i vårt ønske om å støtte domstolen i dens arbeid og styrke FN, ved å støtte domstolens rolle som den høyeste juridiske enheten i systemet», sa han på en pressekonferanse i Madrid.

Israel avviser anklagene om folkemord som grunnløse, og påberoper seg retten til selvforsvar mot terrorister.

Terrorbevegelsen Hamas, som styrer i Gaza, hilser på sin side Spanias beslutning velkommen:

«Den islamske motstands­bevegelsen (Hamas) ønsker velkommen kunngjøringen om at Spania slutter seg til Sør-Afrikas søksmål ved Den internasjonale domstolen (ICJ) om den sionistiske enhetens (Israel) folkemord på vårt palestinske folk på Gazastripen», uttalte Hamas.

«Vi mener at denne kunngjøringen, i tillegg til at mange andre land slutter seg til søksmålet, vil styrke inter­nasjonal rett­ferdig­het i sin retts­forfølgelse av okkupasjons­enheten som begår de mest forferdelige forbrytelser, som folkemord og forbrytelser mot menneske­heten.

«Vi oppfordrer land over hele verden til å slutte seg til søksmålet mot den kriminelle sionistiske enheten, som fortsetter å drepe og begå massakrer i den hensikt å begå folkemord og etnisk rensing, til tross for ICJs forsiktighets­vedtak.»

Også ytre venstre i Norge hyller Spanias beslutning.

NTB skriver:

17. juni skal Stortinget stemme over et representant­forslag fra Marie Sneve Martinussen og Bjørnar Moxnes i Rødt om at også Norge skal slutte seg til Sør-Afrikas sak mot Israel i ICJ.

SV var alene om å støtte forslaget da det nylig var oppe til behandling i utenriks­komiteen.

– Det er veldig bra at Spania støtter Sør-Afrika og jeg håper at den norske regjeringen vil komme etter, sier partiets utenriks­politiske talsperson Ingrid Fiskaa til NTB.

Irland, Norge og Spania anerkjente i slutten av mai Palestina som stat. Når Irland og Spania tar side med Sør-Afrika i saken mot Israel, reiser det naturlig nok spørsmål om hvorvidt Norges regjering vil gjøre det samme.

 

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.