EUs utenriksansvarlige Josep Borrell tar mål av seg til å lede kampen for en palestinsk stat, selv om Israel motsetter seg dette. Spørsmålet splitter EU og skaper splittelse innad i regjeringer. Netanyahu har sagt at det ikke kommer på tale med en palestinsk stat.

Mandag er det utenriksministermøte i EU, og Borrell markerer tostatsløsningen før møtet begynner.

– Fra nå av vil jeg ikke snakke om fredsprosessen, men jeg ønsker en tostatsløsningsprosess, sier Borrell.

Han mener tiden er inne for å snakke om konkrete tiltak for etableringen av en palestinsk stat side om side med Israel. (NTB)

Borrell sier at strategien Israel har valgt for å ødelegge Hamas, er feil. Det er uklart hva slags kompetanse sosialisten Borrell har i spørsmålet om ødeleggelse av en terrororganisasjon. Kanskje den er ideologisk mer enn militær? Hvis Israel skulle gitt etter for kravene om våpenhvile uten at Hamas hadde kapitulert, ville det vært en seier for Hamas.

Flere land slutter seg til det diplomatiske stormløpet mot Israel. Ett av dem er Irland.

Israel må holdes ansvarlig når antall drepte i Gaza har passert 25.000, sier Irlands visestatsminister Micheál Martin.

– Jeg fordømmer den konstante bombingen av Gaza. Det er sjokkerende. Det er grusomt. Det kan ikke rettferdiggjøres på noen som helst måte, sier Martin til kringkastingen RTE.

Martin sier at Irland vil vurdere å slutte seg til Sør-Afrikas sak mot Israel i Den internasjonale domstolen (ICJ) for folkemord når den foreløpige undersøkelsen er ferdig.

Han sa at Irland skal opptre på samme måte som landet gjorde når det gjaldt saken mot Russland, da Ukraina anklaget Russland for folkemord. Irland undersøkte selv det juridiske grunnlaget i tolv uker før de sluttet seg til saken. (NTB)

Espen Barth Eide har ordlagt seg på samme måte og trukket paralleller mellom Russlands oppførsel i Ukraina og Israels bombing av Gaza.

Sylvi Listhaug har påpekt at det ikke stemmer: Israel ble utsatt for et voldsomt angrep 7. oktober og har rett til å forsvare seg.

Både den israelske og den palestinske utenriksministeren vil være til stede på møtet i Brussel.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.