EUs utenrikssjef Josep Borrell sier Israel har bidratt til å finansiere Hamas i Gaza for å svekke president Mahmoud Abbas og selvstyremyndigheten på Vestbredden.

Vestbredden er navnet som brukes om områdene Judea og Samaria.

– Ja, Hamas ble finansiert av den israelske regjeringen i et forsøk på å svekke den palestinske selvstyremyndigheten som ledes av Fatah, sa Borrell fredag i en tale på universitetet i Valladolid i Spania.

Borell er ikke den første som påstår noe slikt, mange kritikere av Israel har hevdet dette. Men Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviser påstandene.

New York Times hevder at de har dokumentasjon for hvordan diplomater fra Qatar hver eneste måned har fraktet kofferter fulle av kontanter til Hamas i Gaza. Dette skal ha skjedd med godkjennelse fra myndighetene i Israel, og i løpet av de siste ti årene skal det dreie seg om milliarder av dollar.

Samme avis har tidligere stilt spørsmål ved hva Israels etterretning holdt på meg, siden angrepet 7. oktober ikke ble forutsett. Avisen har også skrevet om at angrepet var kjent i over et år før det ble utført.

The approximately 40-page document, which the Israeli authorities code-named “Jericho Wall,” outlined, point by point, exactly the kind of devastating invasion that led to the deaths of about 1,200 people.

Da er det nokså uforståelig hvorfor Israels myndigheter lot tragedien skje. Kildene til NY Times hevder dette skyldes at man ikke trodde at trusselen var reell. Men selv trusler som er åpenbare ignoreres jo ofte av politiske myndigheter, virker det som.

Et enkelt eksempel: I mange tiår har en rekke vestlige land opplevd de negative konsekvensene av å importere mengder av migranter fra ikke-vestlige land. Allikevel fortsetter politikere å videreføre dette, uten hensyn til økonomi, sikkerhet og samhold.

Om det stemmer at myndighetene kjente til angrepet på forhånd vil det skape sterke reaksjoner i Israel, et land som nå beveges mot en eksistensiell krig.

Victor Davis Hanson: Israel er i en eksistensiell krig

Netanyahu bekreftet allerede i 2012, i et intervju med den israelske journalisten Dan Margalit, at det var viktig å holde Hamas sterke for på den måten å svekke selvstyremyndigheten på Vestbredden.

Splittelsen mellom Hamas og Fatah har siden 2006 bidratt til å forhindre valg i de palestinske områdene, og det har også blitt sett på som et hinder for å kunne forhandle om opprettelse av en palestinsk stat. (NTB-Reuters)

NTB nevner ikke at Hamas kastet Fatah-representanter fra hustakene da splittelsen var åpenbar. Dette skjedde etter at 9000 israelere ble tvangsdeportert, og hele Gaza ble overlatt til lokalbefolkninges selvvalgte ledere.

Det er også et spørsmål om man kan skape en fungerende stat basert på to grupper som er i konflikt, og som samtidig ikke ønsker at Israel fortsatt skal eksistere.  A house divided against itself cannot stand.

Kun utallige milliarder i bistand, finansiert av vanlige skattebetalere fra vestlige land, har holdt Hamas og Fatah i stand til å fortsette. Samtidig bør det bemerkes at oppslutningen til Fatah er i fritt fall, Hamas er de mest populære i alle de såkalte palestinske områdene.

Palestina-araberne virker å ønske en brutal og voldelig terrororganisasjon som sin ledelse. Det er jo teoretisk mulig at noen i Israel tenker at dette kanskje kunne være positivt på lang sikt, siden da støtten til palestinerne vil falle over hele den siviliserte verden.

Men det vi har sett i Vesten etter 7. oktober viser at ingen grusomheter reduserer viljen til å støtte opp rundt folk som synger from the river to the sea eller gas the jews.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.