Vår utenriksminister mener Israel bør gripe sjansen og akseptere en tostatsløsning. Dette vil føre til fred, mener Barth Eide.

Fredag samlet en gjeng av folk med lignende holdninger som Espen Bart Eide seg i München. Målet var å «meisle ut en ny plan om en normalisering av forholdet mellom flere arabiske land og Israel – i bytte mot en palestinsk stat.»

Dette melder NTB-Bibiana Piene.

– Det er snart klart et første utkast av planen, men for å få rekkefølgen riktig, må du først få en våpenhvile. Så kan planen legges fram, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Løsningen krever at alle parter aksepterer en tostatsløsning.

– Det er ikke mulig for et eneste arabisk land å normalisere forholdet til Israel nå uten en palestinsk stat, slår Eide fast.

Søndag møtte Barth Eide palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh og utenriksminister Riyad al-Maliki.

– De er veldig fornøyd med Norge og oppfordrer oss til å følge dette sporet, sier Eide.

Vi har altså en utenriksminister som skryter av at palestina-araberne er fornøyde, mens han ignorerer Israels misnøye.

Barth Eide snakket også med EUs utenrikssjef Josep Borrell. Også sistnevnte skryter av Norges innsats, siden våre myndigheter var raskt ute med å erklære at Israels krigføring i Gaza er i strid med folkeretten.

– Norge har gjort veldig mye i denne situasjonen, sier han.

Borrell i front mot Israel, får oppslutning av Irland og Norge

Vår regjering støttes av USAs utenriksminister Antony Blinken.

– Israel har en ekstraordinær mulighet i månedene framover til faktisk å få en slutt på voldsspiralen og slutte fred med sine naboland, sa han fra scenen i München.

Tror Barth Eide, Borrell og Blinken virkelig at Hamas og andre palestinske terrorgrupper bare vil stanse alle angrepene mot sivile i Israel kun fordi de blir belønnet for terroren ved å tildeles en egen stat?

Barth Eide håper Israel griper muligheten.

– Da kan det være at den helt forferdelige situasjonen vi har sett til nå, med grusomme lidelser i Gaza, nettopp kan bli sporen til at vi både får en palestinsk stat fortere enn mange har tenkt, og en normalisering mellom Israel og arabisk stater, sier Eide.

Han vet selvsagt at Netanyahu totalt avviser opprettelsen av en palestinsk stat.

– Hvis de avviser dette helt, har de mistet all troverdighet. USAs toleranse for Netanyahu er nå rekordlav, det er veldig dårlig stemning, sier Eide.

Målet må være å gi palestinerne håp, mener utenriksministeren.

– Det er én måte å svekke Hamas’ innflytelse på: Gi folk et alternativt håp. Hvis de famler i blinde år etter år, blir det bare mer ekstremisme.

Men hva hvis opprettelsen av en palestinsk stat gir palestinerne håpet om å oppnå sitt egentlige mål, som er å fjerne hele Israel fra kartet? Har ikke Barth Eide tenkt den tanken?

Foreløpig virker det som om Biden-administrasjonen vil fortsette med å sende våpen til Israel. Samtidig vurderer de å finansiere de palestinske selvstyremyndighetene, ifølge Wall Street Journal.

Vår utenriksminister diskuterer om Ukraina skal akseptere å miste deler av de okkuperte områdene til russerne etter å ha bli invadert 24. februar 2022.

Samtidig vil han belønne palestinerne etter terrorangrepet 7. oktober, og ber Israel, som forsvarer seg, å akseptere at terroren blir belønnet med en tostatsløsning som trolig ikke vil sette en stopper for palestinsk terror mot Israel.

Ikke alle nordmenn støtter denne typen utenrikspolitikk.

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.